Hopp til hovedinnhold

Gjerdrum Bygdekvinnelag

Grønt og sunt


Lise Finckenhagen holdt et inspirerende foredrag på kulturhuset den 17. april. Hun hadde mange gode tips om bruk av frukt og grønnsaker til ca 60 frammøtte. 

 

Etter at bygdekvinnelagets leder Anne Nordli hadde ønsket velkommen, innledet Lise sitt foredrag med å minne om at vi får energi av den maten vi spiser. Hun viste lekre bilder av grønnsakretter på skjermen og anbefalte å pøse på med grønnsaker, frukt og bær. Jo mer farge på grønnsakene, jo sunnere. Grønnkålen er tilbake, og spinat er bra.

Salater: Rå broccolisalat er Lises favoritt. Hun anbefalte å skjære grønnsakene til salat smått.

Dressinger: Lettrømme med litt sukker og sitron er en god dressing. En annen variant består av 1 del eddik og 3 deler olje. Lise tipset også om en smakfull dressing med hvitløk, chili, ingefær og limesaft.

Damping: Smørdampet brokkoli eller blomkål er godt. Damper du grønnsaker, tar du vare på næringsstoffer. Det ble vist et bilde av en bambusdamper.

Grilling: Hun snakket mye om grilling av grønnsaker. Løk kan deles i to og grilles til de er myke. Alt kan grilles, sa Lise og nevnte hjertesalat, ananas og vannmelon som eksempler. Pensle med litt olje før grilling og bruk høy varme. Blomkål og broccoli kan også grilles. Bruk en enkel dressing med olje og sitron.

Asparges: Lise snakket også om asparges, som hun selv hadde opplevd å spise rett fra åkeren, noe som smakte godt!  Grønn asparges er kjempesunn og kan grilles. Litt salt tar vare på fargen.  Hvit asparges skal skrelles, og den kan kokes med litt smør, olivenolje og litt sukker og salt. 

Epler: Bakte epler er kjempegodt. Lise tar ut kjernen og fyller med kransekakemasse. Hun nevnte også desserten «Epler i slåbrok».

Løk og tomat: Når du steiker løk i panne kan du tilsette vann i stedet for mer smør. Lise informerte om at tomat og løk blir enda sunnere sammen!

Beter: Lise opplyste om at beter endrer karakter når de blir bakt. Rødbet er sunt, men vær oppmerksom på at den avgir farge.

Grønnsakrester: Lag suppe av grønnsakrester. Bruk stavmikser. BAMA har mange gode oppskrifter på supper.

Vegetarretter: Hvis du skal lage en vegetarrett så er det lurt å bruke aubergine og bønner, som gir en god metthetsfølelse.  

Andre tips:

  • En anbefaling var å bruke salatblader som wraps.
  • Jordskokk kan brukes til suppe og pureer.
  • Søtpotet kan bakes på en halv time.
  • Alt kan fiffes opp med granateplekjerner!
  • Bakt blomkål er godt. Selv har Lise laget pizzabunn av blomkål!
  • Lag grønnkål- og gulrotpesto.
  • Fennikel er ukjent for mange. Den er spesielt god til fisk.
  • Lise anbefalte å bruke litt salt for å fremheve smaken.
  • Vær fleksitarianer og spis kjøtt og fisk i tillegg til grønnsaker.
  • Kjøp grønnsaker når det er sesong, og kjøp kortreist.

Lise oppfordret til slutt å ta utgangspunkt i det du liker best selv.