Hopp til hovedinnhold

Gjerdrum Bygdekvinnelag

Syltekurs

Bygdekvinnelagene i Nannestad og Gjerdrum samarbeidet om todagers syltekurs.

Bygdekvinnelagene i Nannestad og Gjerdrum samarbeidet om todagers syltekurs.

Kurset ble holdt på Nannestad videregående skole 2.-3. november, og Unni Weng var lærer.  Unni har lang erfaring som lærer i matfag og er spesielt interessert i tradisjonsmat. Deltakerne hadde mer eller mindre erfaring med syltelaging fra før.

Unni lager sylte hvert år. Hun bruker buklist, men alt av kjøtt på grisen kan brukes. Kalvekjøtt har bedre bindeevne, men er vanskelig å få tak i. Hønekjøtt kan brukes.  For å få sylta til å henge sammen kan man bruke gelantinpulver. Noen bruker svor i stedet for gelantin.. Sylta lages av kjøtt og fett og krydder som er blandet med  gelantinpulver. Fettet gir smak på kjøttet. Det er viktig at sylta blir presset godt sammen.

Kursdeltakerne fikk instruksjon om hvordan ferdig kokt kjøtt og svor skulle skjæres og legges i plastfolie (Kling-film som tåler varme) i syltepresse. Vi fikk også oppskrift på sylte i klede. Svoren skulle legges med Svorsiden ned. Deretter ble kjøtt og fett lagt lagvis med krydderblanding og gelantin mellom lagene og spekk og svor på toppen. Lokk ble satt på syltepressa, som ble satt i dampbad ca en time. Mens vi ventet viste Unni oss rundt i den imponerende matlagings- og restaurantavdelingen på skolen, som har 100 elever på kjøkkenfag. Etterpå skulle syltene presses mest mulig ned i formen. Her hadde vi god hjelp av kursets mannlige deltaker. Syltene ble så satt til avkjøling til neste dag.

Den andre kvelden ble syltene tatt ut av pressene, og de så flotte ut! Smaken var god også. Syltene så ulike ut og smakte forskjellig. Både lærer og deltakere var fornøyde. Unni hadde en omvisning med oss i skolens hudpleieavdeling, før vi til slutt gikk tilbake til kjøkkenet og spiste lefse med velsmakende sylteskiver.

Dette var et vellykket kurs takket være en svært dyktig lærer. Alle var meget fornøyde!