Dagens brød, mårrabrød, framtidens brød – men hvor kommer kornet fra?
Hva tenker du når du kjøper «Norsk Fjellbrød» eller «Hallingbrød» i butikken? At brødet er laget på norske råvarer? Det stemmer ikke. I dag importeres mellom 30 til 60 prosent av matkornet fra Sverige, Polen eller Tyskland. En av årsaken er at det ikke produseres nok matkorn i Norge.
……. Bygdekvinnelag vil ha en merking som opplyser om hvilke land kornet i brødet, bakevarer og melet kommer fra slik vi har det på kjøtt og grønnsaker. Merking er et viktig grep for å lykkes med å øke selvforsyningsgraden av norsk matkorn.
Matkjedene sitter på nøkkelen. De kan velge å merke brød, bakervarer og mel med opprinnelsesland for kornet. Selv om loven ikke krever det, oppfordrer vi matkjedene til å opprinnelsesmerke brød, bakervarer og mel. Da kan vi forbrukere ta opplyste valg.
Matkjedene kan spille på lag med kundene sine. De kan bidra med god informasjon og kunnskap. Det er mer bærekraftig enn å finne på markedsføringsgrep for å få disse produktene til å se så norske ut som mulig, enten det er bruk av kreative navn som «Norsk Fjellbrød» eller å pynte emballasjen på hveteboller med kjevle og norske flagg.
Merkeordningen Nyt Norge er i dag et opprinnelsesmerke for mat produsert i Norge. Kravet til bruk av ordningen for sammensatte produkter som brød og bakevarer er at minst 75 prosent av råvarene skal være dyrket og foredlet i Norge. I dag fins det kun tre brød merket med Nyt Norge.
Norske brød må bakes på norske korn. Vår drøm er å se brød i alle dagligvarebutikkene med «Nyt Norge-merking».
Først da kan vi snakke om at vi har norske brød i butikkhyllene.