Er honning bare et biprodukt og løvblåser det mest arbeidsbesparende redskap for en birøkter?
Bisamfunnet
Kåre Hustuft startet med bier i 1962. og kjøpte sin første bisverm for 65 kroner. Bibestanden har økt jevnt og trutt med årene og i 2000 var bestanden oppe i 130 kuber.
Han har produsert så mye som to tonn honning på ett år.
Han var en engasjert forteller og fortalte at hver eneste bie har sin bestemte oppgave i kuben. Det blir lagt egg i hver celle og biene utvikles i ulike stadier fra husbie som har som oppgave å fore ny yngel, vaktbie og trekkbie frem til bien dør. Når biene oppdager nye fristende lukter, varsler de og kan fortelle nøyaktig sted ved å danse i ringer, slik at andre bier i kuben kan finne samme sted. Det er dronninga som styrer Bisamfunnet og hun kan legge opptil 2000 egg om dagen. Droner i kuben er bier av ubefruktede egg. Hustuft har eget klekkeri for dronninger, slik at han kan tilføre kubene nye dronninger ved behov. I klekkeriet må dronningene isoleres fra hverandre, hvis ikke går de til angrep hverandre. Han har også bygd egne parrings stasjoner i Vestmarka.
Den viktigste oppgaven biene har er pollinering og gode honning planter kan være fruktblomster, løvetann, villbringebær og lyng. Hver kube kan produsere 30-50 kg honning. Honningen som er produsert gjennom sommeren fjernes om høsten og blir da erstattet med sukkervann.
I honningen finnes det naturlige enzymer som ikke tåler varme over 40 grader. Så det anbefales f.eks. ikke å bruke honning i varm te, men gjerne i lunken melk og pga. druesukkeret som frigjøres vil man straks få tilført ny energi. Honning er bakteriehemmende og Hustuft anbefaler gjerne å ta ei ts. med honning etter hvert måltid. Når det gjelder barn anbefales det ikke å gi honning til barn under ett år pga. botulisme. Når kubene skal rengjøres må ikke rammene settes på bakken, da det kan føre til at man får botulisme inn i kuben.
Hver høst når honningen skal høstes har Hustuft funnet sin egen tidsbesparende og effektive metode. Han benytter løvblåser, for å fjerne biene fra rammene og lette tilgangen til honningen. Det er en selvoppfunnet metode som fører til flere dager med mindre arbeid.
Norge har fått en type midd som angriper bier og det er strenger regler fra EU om blandingsforholdet på oksalsyre som må dryppes på hver enkelt bie, midden vil da falle ned på bunnbrettet i kuben og kan lett fjernes. Når midden først har kommet hit til landet er det ikke mulig å bli kvitt den igjen.
En stor far for biene er sprøytemidler, da biene mister orienteringsevnen og ikke finner veien tilbake til kubene. Prisen på norsk honning er doblet løpet av de siste ti årene. Vi fikk smaksprøve av honning som var høstet på bringebærtrekk og alle som ønsket kunne kjøpe glass med honning.
Informasjon ved leder Torild Sønsthagen:
- Informasjon fra styresamling:
· Bygdekvinnene må bli mer synlig i bygda, slik at yngre kvinner ønsker å bli medlemmer
· Gjennomgang av økonomi
· Årsmøte i fylkeslaget
· Skolelunsj 3.4.19
· Nytt lydanlegg til kirken
Kvelden ble avsluttet med høytlesing av vår gode forteller Reidun Ragnhildrød. Det var et kapittel fra boka Sommeren det var så tørt skrevet av Lågendalens forfatter Bjørn Bergene. Handlingen er fra en tid hvor man ikke skulle uroe legen i Larvik i tide og utide. Det var mange remedier som kunne være til hjelp. Men det viktigste var å ta tiden til hjelp, da kunne det meste gå over av seg selv. Men når det ikke gikk over måtte man ty til stadig nye remedier og historien endte med at symaskinolje kunne fungere mot hemorroider.