Hopp til hovedinnhold

Hvarnes Bygdekvinnelag

Sommeravslutning 3. juni 2019


Spente damer dro avsted til Glasshytta i Vivestad. Der ble vi tatt imot av Anne Kathrine Munkejord som ønsket oss velkommen. Anne Ka startet opp med egen glasshytte for 21 år siden, men det hele startet da hun var ferdig på ungdomsskolen og hun fortalte at det var en en ting hun visste: Jeg vil lære mer om forming, jeg skal gå på "Gloppe" (Vestfold Husflidskole).

Jeg kom inn på førstevalget mitt, linje for tegning, form, farge og tekstilforming. Dette er nok det viktigste skoleåret i livet mitt. Gjennom teori og praksis fikk jeg en helt ny forståelse av faget forming. Etter to fantastiske år på Gloppe måtte jeg videre, jeg søkte ulike skoler og litt tilfeldig slang jeg inn en søknad til Glassblåserlinja ved Hadeland Glassverk.

Glassblåsing var i starten ikke noe gøy - det var bare vanskelig. Jeg er venstrehendt, noe mange glassblåsere er, men likevel måtte man bruke høyre. Det var varmt og jeg brant meg. Det var tungt og gassovner og trykkluft bråka. Men vi hadde en fantastisk lærer, en pensjonert glassblåser som ble kalt "Lille-Georg". Han kunne kunsten! Han hentet ut denne flyten massen, formet den med vått papir og de enkle verktøyene som en glassblåser bruker, og vips, så var det et nydelig vinglass!
I februar 1990 avsluttet jeg læretiden ved Hadeland Glassverk med fagprøve. Året etter
startet jeg Glasshytta Hegg på Morokulien som jeg drev i fire år sammen med to venner. Da meldte reisetrangen seg og jeg fikk jobb som glassblåser på New Zealand. Jeg brukte denne anledningen til å få reist jorda rundt.
Jeg måtte jo bare lære meg dette for det var jo magi - eller veldig, veldi , veldig mye øving om igjen og om igjen til man har funnet rytmen som "Lille-Georg" ville ha sagt.

Tilbake på den nordlige halvkule jobbet jeg som glassblåser på Bornholm og på Hadeland før jeg i 1998 tok steget og startet egen glasshytte, Glasshytta i Vivestad.

Glasshytta i Vivestad holder til i en bensinstasjon fra 1930-tallet. Vivestad er ei lita bygd i indre Vestfold med store åkrer og skogkledde åser rundt. Naturen gir inspirasjon, ikke helt konkret men den roen jeg får av å bruke naturen gir energi til kreativitet.

Nå driver hun sammen med Katerina Astrup Larsen som begynte hos Anne Ka som lærling.

Verkstedet er åpent så besøkende kan se hvordan vi lager glassene og vi forteller gjerne om det vi arbeider med. Glassene selges fra verkstedets galleri men kan også kjøpes i mange butikker og gallerier rundt om i landet.

Vi fikk en demonstrasjon på hvordan et glass blir og hvordan man lager et hjerte. En av oss fikk også prøve seg som glassblåser.

Som takk for at vi fikk komme fikk Anne Ka og Katerina hver sin blomst til haven og en bollepose til kaffekos.

Vi hadde med oss medbragt som vi nøt mens vi beundret alt det fine disse to damene hadde laget og selvsagt ble det anledning til en handel.

God Sommer!