Hopp til hovedinnhold

Hvarnes Bygdekvinnelag

Vestfold Husflidslags herre og damebunad.

Fra v. Leder Elsa Ødegaard takket Nora Marie Sogn Wiik med blomster

Lydhør forsamling

Stell av bunad


Leder Elsa Ødegaard ønsket alle vel møtt og spesielt kveldens gjest Nora Marie Sogn Wiik. Hun er daglig leder på Husfliden i Holmestrand og jobber mye med bunader, og har god greie på hvordan vi best steller med og oppbevarer den.

Bunad er jo et festplagg som mange har og som ofte går i arv. Det er gode materialer i bunadene som lages nå for tiden, men i de gamle var det ikke bestandig så bra. De brukte det de hadde og det var dårlige tider. Utøy var noe man måtte passe på at ikke kom til, derfor var det vanlig å bruke møllkuler, noe som satte en lukt i bunaden som ikke var god. I mange år ble det produsert ullstoffer som var møllsikret, det er det slutt på nå. Nå er det cedertre-kuler som brukes mot møll og de har en god lukt. Lurt å legge for eksempel i bunnen av bunadsposen. Det anbefales absolutt å oppbevare bunaden i en bunadspose laget av bomull. Kan kjøpes ferdig sydd i blant annet Husfliden.
Det anbefales å gå over bunaden etter bruk, har det kommet noen flekker er det lurt å fjerne de med en gang. Zalo og rent vann anbefales til dette bruk, samt et utvasket glasshåndkle. Fukt kluten med vann og Zalo og trykk på flekken, ikke gni. Gjør dette flere ganger. Bruk rent vann til slutt.
Maljer på bunaden kan også pusses med samme blanding.
Rensing av bunaden anbefales ikke. Pass heller på å ta den ut i nysnøen på vinteren.

Skjorta anbefales å vaske rett etter bruk, det er nå i handelen et nytt vaskemiddel, med såpespon. Bør håndvaskes. Skjorta bør ligge i kaldt vann i en til to dager, bland så en til to spiseskjeer i lunkent vann og vask skjorta i dette. Dette fører til at skjorta blir lettere å stryke og krøller mindre.
Vaskemiddelet er i handelen hos Husfliden.

Det også viktig at sølvet til bunaden oppbevares riktig, det beste er å pakke det inn i syrefrie plastposer. Det bør oppbevares mørkt og tørt. Ha aldri gummistrikk eller skumgummi i nærheten av sølvet. Det får sølvet til å anløpe.
Er sølvet begynt å bli mørkt, kan det vaskes.  Med en myk børste, lunkent såpevann, tilsatt noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann. Det vil friske opp glansen i sølvet.

Maljer som er sydd fast, kan man prøve med viskelær eller en sølvklut. Pass på å ha beskyttelse under.

Før skjorta skal brukes bør den dynkes godt, legges i en plastpose, så inn kjøleskapet. Lin er mye lettere å stryken når den er blitt kald. Stryk den gjerne på vrangen, før den henges opp og strykes på nytt igjen etter en dag eller to.

Det finnes for øvrig en gratis Bunads-ABC som inneholder mange gode råd i forbindelse med stell av bunad.

I handelen er også et flott informasjonshefte om Bunader i Vestfold som koster kr. 60.-.

Deler av Vestfold-bunaden stammer fra Hvarnes. De vevde båndene på stakken på kvinne-bunaden er en kopi av bånd fra  Holt. Vesten på herrebunaden ble brukt av enkemann Ole Nilsen Odberg da han giftet seg 20. oktober 1832.