Hopp til hovedinnhold

Kvæfjord Bygdekvinnelag

Fra gapahuken på toppen av Kveøya

Geir kjører opp rabarbrasuppa

Utsikt mot Borkenes på turen opp

Snart klart for grilling, for dem som har noe å grille da

Tre blide damer på tur,- Frøya, Signe og Jenny.

Fra gapahuken

Johannemarsjen på Kveøya

Tur til toppen av Kveøya med orientering om Johanne Nilsdatter, den siste som ble dømt som heks i Norge

Kvæfjord Bygdekvinnelag ledet an historiens første Johannemarsj på Kveøya, fredag 21. juni. Rundt 35 personer, og tre firbente, startet fra Kveøy Grendehus i godt sommervær. Men før vi nådde opp til gapahuken på toppen av Kveøya,  kom skodda sigende, og den hjemmelagde rabarbrasuppa som bygdekvinnelaget serverte på toppen smakte fortreffelig. 

Marit Tønder Rødland, medlem i bygdekvinnelaget og i gruppa som arbeider for en Johannefestival, holdt en kort orientering om Johanne sin skjebne og om de videre planene for en egen festival.  

Marsjen gåes til minne om - og ære for - Johanne Nielsdatter, som var den siste kvinnen som ble dømt til å brennes for trolldom i Norge. Det skjedde i Kvæfjord, og hun ble holdt i forvaring nettopp på Kveøya, som derfor har blitt et sentralt sted i historien om Johanne Nilsdatter. Johannemarsjen er de første fysiske stegene mot en egen Johannefestival, som det jobbes med å realisere i Kvæfjord i 2025 (330 år siden Nielsdatter ble brent på bålet). 

Man må ikke la seg lure av det noe mørke bakteppet - marsjen skulle utelukkende ha et positivt fokus, og være en samlende og hyggelig, felles opplevelse.  Johannemarsjen var også bygdekvinnelagets sommeravslutning, og vi satte stor pris på at så mange ville være med på denne turen.