"Tradisjonsmatmøte"
Det er mange måter å feire jul på!
- enten det gjelder mat, forberedelser, inngrodde tradisjoner, og smak og behag :)
Nordre Land Bygdekvinnelag møttes for å dele erfaringer og kjerringråd.
Her er noen betraktninger etter kvelden:
KJØTTKAKER
Kjøttkaker er ikke bare kjøttkaker......Her på østlandet er kjøttkaker gjerne det samme som medisterkaker......mens for en vestlending er kjøttkaker laget av grov deig, og ikke spedd i den grad som i medisterdeig. Farsekaker er også et begrep brukt og den "Østlandske kjøttkaka"
SNARØL
Snarøl kan lages på utallige måter, gjerne der basen er vørterøl eller bayer. Det kan her også tilsettes tomtebrygg, for å få maltsmaken, og et mørkere øl. Sitron og ingefær er også gode smakstilsetninger for snarøl.
TUNGVINDT eller LETTVINDE SMÅKAKER???
Småkaker som er tidkrevende å lage, ser ut til å bli skjeldnere å se på kakefatet. Når de fleste er i full jobb, sier det seg selv at tiden for juleforberedelser blir knappere i dag enn for 30 år siden....Det er flott at bygdekvinnelagene tar vare på gamle tradisjoner i form av kokebøker og kurs, slik at kaker, desserter og andre godsaker ikke går helt i glemmeboken!
GRANUMSKÅL
En variant av surkål, kan være å strimle kål, koke med litt salt, sile av og tilsette godt smør og pepper.
SUKKERBRØD I KJELE
Sukkerbrød kan "kokes" i kjele på ovnen! Dette gjør at det ikke faller så lett sammen, og du får en lys og lett bløtkakebunn :)
JULELAPSKAUS
Julelapskaus er rester av julens kjøttmat, poteter og grønnsaker, belt i små biter. Lettvindt og godt, Og det er viktig å bruke rester!
MÅ HA TIL JUL
Noen MÅ ha tretekaker som katter til jul, andre MÅ ha sprø svor. Og dette er nok forskjellig fra hus til hus.
Det viktigste er å være sammen, kose seg, og kjenne på at liver er godt å leve!
GOD JUL TIL ALLE