Dyrking i fjellet - der ingen skulle tro noe kunne gro med Barbro og Anders Nordrum
På samfunnshuset på Bjorli samlet det seg en fin gjeng med dyrkeglade mennesker klar for å bli inspirert og lære noe som gjør at kjøkkenhagen skal bli enda bedre i år! Anders og Barbro skuffer ikke og gir oss alle inspirasjon til å dyrke selv. Et samarbeid mellom Lesjaskog bygdekvinnelag og Øverdalen bygdekvinnelag.
Anders og Barbro har sett på kjøkkenhagen i Russland og tatt med seg mye viktig kunnskap hjem til Norge. I Russland har de fleste en kjøkkenhage som kalles Datsja, og de bruker det de har av ressurser rundt seger brukes gressklipp, hønsemøkk, gulltann (urin) og annet de har. Anders og Barbro snakker også om matsikkerhet og matvareberedskap, og hva vi faktisk kan gjøre selv for å bidra. Med å dyrke litt i den hagen vi har - eller vinduskarmen - bidrar vi. Hvis alle bidrar litt i sin egen hage, er det et større område som blir dyrket enn det som nå i dag blir brukt til å dyrke mat som selges i butikkene!
PS! jeg har lagt inn lenker - blå tekst - som du kan trykke på for å lese mer om enkelte tema, til bloggen som Anders og Barbro skriver.
Anders og Barbro viser oss at det å bo høyt over havet ikke er noen hindring for å kunne dyrke deilige grønnsaker, urter og bær selv. Det grunnleggende plantene trenger er jord, lys, vann, næring, temperatur og le, og det er dette vi trenger å tenke på og legge til rette skal bli best mulig.
- En levende jord med meitemarker er best - og det kan vi lage selv. Ved å tilføre organisk materiale som gress, løv, tang og sånn, får meitemarkene noe å spise og det blir nydelig, næringsrik jord.
- Plantene trenger sollys, så det er viktig å fjerne trær som skygger for hvis en ikke har mulighet til å ha åkeren der det er mest sollys.
- Plantene må vannes når det er behov for det. Men når vi bruker gressdekke - ikke har svart jord synlig - holder jorda seg mer jevnt fuktig og vi trenger ikke å vanne så ofte.
- Næring er viktig. Vi kan bruke gressklipp å dekke beddene med. Gullvann (urin), brenneslevann, meldestokkvann, tang er gode alternativer. På bildet under kan du se en buffer med næring.
- Temperaturen og le er viktig, men vi kan gjøre mye for å forbedre temperaturen og forhindre at vinden kommer til. Å finne plasser som i solveggen, ved en stein. Å legge over insektsnett/fiberduk for å skape et mikroklima som er varmere. Drivhus i ulike størrelser - det kan være et lite hus inntil veggen.
Det er også viktig at vi velger sorter som tåler mer og er bedre tilpasset vårt klima. På solhatt.no har de mange gode kultursorter fra ulike steder i Norge. Det er også lurt å velge sorter som har kort utviklingstid og blir modne på kortere tid.
Anders og Barbro viser mange bilder fra ulike fjellhager; og her bugner det med grønnsaker av alle slag! Det fine med å dyrke poteter høyt er at det ikke er så mye sykdommer. Vi ser også at bruken av hugelbed - eller Askeladdenbed som er et fint, norsk ord for det - fungerer veldig godt der det er lite og/eller dårlig jord.
Vi kan dyrke alt vi vil i fjellhagen vår - vi må bare velge sorter som er mer hardføre og legge til rette for at de kan trives.
Her er noe vi kan dyrke:
- Poteter; de kan dyrkes på ulike måter. Colomba og Evolution er to gode sorter for fjellhagen.
- Hvitløk; det er enkelt og godt
- Rotgrønnsaker; blomkål, brokkoli, kålrot, gulrot, nepe, grønnkål osv
- Asparges, salater, tomat, osv
Anders og Barbro driver Datsja som har en egen nettside med en blogg der vi kan finne mye spennende informasjon. De er også på Facebook. De har også gitt ut boken Beredskapshagen - slik får du mat ut av plenen.
Vi kan ikke ha et arrangement, uten å loddsalg. Og en mengde premier:-)
Og etter loddtrekningen var ferdig, kunne den som ville få spørre Barbro og Anders om det de trengte:-)
Vi takker for et flott arrangement som vi håper inspirer mange til å dyrke i sin egen hage:-)