Hopp til hovedinnhold

Øverdalen Bygdekvinnelag

eplegele

Hermetiseringskveld

Som en del av Nøysomprosjektet vårt har vi hatt en kveld der vi hermetiserte mye godsaker fra hagen. Det er viktig å kunne ta vare på grønnsakene og fruktene vi produserer og dette er en god måte.

Solveig Brøste Sletta og Ane Marte Hammerø ledet kvelden og hadde forberedt med ekstra kokeplater, kasseroller og friske grønnsaker og frukt. 

Hermetisering er en god metode å bruke for å ta vare på grønnsaker og frukt gjennom vinteren.

For å hermetisere trenger du:

  • eddik, vann og sukker
  • frukt eller grønnsaker du vil hermetisere
  • passe stor kasserolle til mengden du vil hermetisere
  • glass å ha det ferdige produktet i; disse må steriliseres og være varme når du har har væsken oppi

Solveig fortalte om det vi skulle lage; og her var det god variasjon mellom kjente produkter og litt nytt og spennende. Eplegele, sylta rødbeter, sylta squash, pære i lake og sylta grønne tomater.

Ane Marte fortalte om produkter hun lager og gir bort i gaver; og her er det mye spennende! Safter, syltetøy, krydder og soyasaus av sopp. Hun lager også merkelappene selv som hun fester på glassene med melk - og de sitter godt. Hun hadde også med eplejuice som vi laget eplegele av. Vi fikk også smake på aroniasaft og syltetøy.

Forberedelser

Det ble mye skrelling og skjæring, laging av lake og deilige lukter. Det finnes mange oppskrifter på nett å velge i. Etterhvert vil du få dine egne favoritter.

vi skjærer frukt

Det var gode samtaler, utvekslinger av erfaringer og latter - som det fort blir en treffes på kjøkkenet og lager mat sammen. Her skjæres det pærer.

skjæring av squash

Sylta squash kan sammenlignes med sylta gresskar og smaker veldig godt til middager.

røring i eplegele

Det må røres i laken for å blande inn sukkeret - og geleen må også røres i.

Alle fikk med seg hvert sitt glass med hver av sortene vi laget - spennende å smake på hjemme.

eplegele

Vi har fått tilbakemelding fra ektefelle som syns den sylta squashen var veldig god! Og vi har alle smakt på eplegeleen som også smakte nydelig. 

Takk til Solveig og Ane Marte som samlet oss til kurskveld!