Tradisjonsmatskolen: Bær
Like etter skolestart i august hadde vi andre del av prosjektet tradisjonsmatskolen. Temaet var da bær
Tre damer fra Skjelstadmark Bygdekvinnelag, og 16 elever som går i 6 trinn ved Skjelstadmark oppvekstsenter, startet dagen med å gå fra skolen til en privat hage i nærområdet for å plukke hagebær. Vi fikk lov å plukke så mye vi ville, av solbær og rips- Vi skulle fylle saftkokeren, så det var litt jobb. Det gikk veldig bra, og barna var flinke til å plukke.
Deretter dro vi tilbake til skolen, der to av damene var i gang med å bake blåbærmuffins, som vi skulle overraske med, så de fikk se hva blandt annet bær fra skogen kunne brukes til. De hadde også gjort klart en stor kjele med vann på kok. Så da var det bare å få bæra oppi saftkokeren, og slå over kokende vann, så var prosessen i gang. Den må stå flere timer å dampe, så elvene gikk igang med skolearbeidet, mens bygdekvinnene passet saftkokeren. Elevene kom innom flere ganger i løpet av dagen for å se. Vi hadde med saft som var ferdigkokt tidligere, siden prosessen med saftkokinga endel tid. Elevene fikk servert blåbærmuffin og vafler med rørte villbringebær og blåbær i tilleg til saft. Til dessert fikk de rips med vaniljesaus. På slutten av dagen var de innom kjøkkenet for å se at det ble tappet ferdig, varm saft på varme flasker. Det ble hele 8 liter saft og alle var enige om at det hadde vært en fin dag.