Hopp til hovedinnhold

Sparbu Bygdekvinnelag

Foto: Gammel Nok

Høringsuttalelse til masterplan helse


Sparbu bygdekvinnelag har deltatt i utarbeidelsen av høringsuttalelse til masterplan helse i Steinkjer kommune. 

 

 

Sparbyggin og Henningsbygging har følgende behov og ønsker for fremtidig helse- og omsorgstjenester:

Vi støtter planens retningsvalg om nye tiltak for forebyggende aktivitet, hverdagsrehabilitering, tilrettelegge for at vi skal få bo hjemme så lenge det er mulig, og kompetansebase for personer med demensomsorg.

Vi har lagt til grunn at fremtidens eldre- og omsorgstjenester først og fremst skal baseres på en desentralisert struktur. Det betyr trygghet, nærhet, forutsigbarhet og muligheter til å oppfylle kommunens overordnede, tverrsektorielle målsetting om livskvalitet og meningsfylte liv fra vugge til grav.

Behov for antall plasser:

  • Trinn 3 – tilrettelagte omsorgsboliger med livsløpsstandard uten heldøgns bemanning på Hamrum, antall 50
  • Trinn 4 – heldøgns bemannet omsorgsbolig/bofellesskap på Hamrun, antall 20. Av disse skal minst 8 være korttidsopphold
  • Trinn 5 – Langstidsopphold i sykehjem. Vi er veldig fornøyd med tilbudet som gis av Betania Sparbu, og håper at Steinkjer kommune fortsatt forplikter seg til å kjøpe plasser her. Hamrum eldresenter skal ikke tilby langtidsopphold i sykehjem

Det skal fremdeles hete Hamrum bosenter, og ikke Sparbu bosenter som det er omtalt på side 8 i masterplanen. Er denne endringen fattet uten at vi har fått uttale oss?

Hjemmetjenesten skal fortsatt ha base på Hamrum bosenter. Det vil sikre en kontinuitet, trygghet og nærhet hos brukerne i Sparbu

Bosenteret skal ha følgende tilbud for eldre i Sparbu:

  • Fotpleie med privat drift
  • Aktivitet- og velferdstilbud i regi av Steinkjer kommune
  • Aktivitets- og velferdstilbud i regi av frivilligheten i Sparbu og Henning. Vi har alle forutsetninger for et aktivt frivillighetsapparat også de nærmeste 10 årene. Vår tilknytning er til bygda med en lokal forankring, og med tilbud på våre lokale arenaer.
  • Den aktive møteplassen hvor lokale lag og organisasjoner gjennomfører sin aktivitet som bidrar til økt livsglede

Legekontor lokalisert på Hamrum bosenter. Steinkjer kommune skal senere i 2020 legge frem en plan for legetjenester i kommunen. Vi ber om at plan for legetjenester og masterplan helse blir sett i sammenheng. Alle brukere på bosenteret skal ha sin egen fastlege, og den vil vi ha på stedet. Vi er kjent med at Helsehuset på Mære skal rives ved ny vegløsning, og vil fortsatt ha lege i bygda. Steinkjer kommune skriver i sin samfunnsdel at vi skal ha «Bedre og mer helhetlig planlegging for en bærekraftig samfunnsutvikling». For oss betyr det nærhet, trygghet og mindre kjøring.

Demente har et annet omsorgsnivå som ikke skal tilbys på Hamrum bosenter

En gruppe Mæresbygg har etterspurt bygging av flere leiligheter med livsløpsstandard på Mære eller på Hamrum. Det er formidlet i et eget møte med tidligere ordfører Bjørn Arild Gram for ca 2 år siden. Mangel på dette botilbudet har ført til at Steinkjer sentrum har vært det eneste boalternativet når egen bolig har blitt for tungvint å bo i.

horingsuttalelse_til_masterplan_helse.docx