Demens i familienđŒ
Aldring og helse
Stokke Bygdekvinnelag arrangerer temakveld en gang i mĂ„neden hvor vi fĂ„r en foredragsholder til Ă„ snakke om et aktuelt tema.Â
Onsdag 26. mars kl.18.30 hadde vi fĂ„tt Signe Tretteteig, sykepleier, til Ă„ fortelle oss om utfordringer med demens i familien.Â
Demens er en fellesbetegnelse for flere hjernesykdommer som ofte opptrer i hÞy alder og som fÞrer til kognitiv svikt. Den vanligste typen er Alzheimers. De fleste av oss vil i lÞpet av livet blir berÞrt av demens, enten ved at vi fÄr diagnosen selv eller at noen i familien blir rammet. Temaet er derfor aktuelt for de fleste av oss.
Vi fikk en enkel og fin innfĂžring i hvordan en demens diagnose kan oppleves for den som blir rammet, mistanken og de hverdagslige utfordringene. De ulike typene av demens, hvor den mest kjente er Alzheimers. De kognitive og motoriske symptomene, samt de ulike fasene ved sykdommen.
Det er viktig med tidlig utredning og veiledning fra fastlegen og andre helsepersonell, slik at man fÄr riktig behandling og utelukke andre sykdommer.
Vi fikk rÄd om hvordan pÄrÞrende og menneskene rundt de med demens bÞr kommunisere som realitetsorientering, validering og avledning.
Generell rÄd som Ä skape en trygg situasjon, opptre og snakke rolig. Sette seg ned, ha blikkontakt, og ikke snakke bak personen. Bruke korte, enkle setninger og stille kun ett spÞrsmÄl av gangen. UnngÄ diskusjoner, avbrytelser og distraksjoner.
Vi fikk innblikk i Ärsaker og risikoen for Ä utvikle demens. Hvordan vi ved enkle grep kan forebygge demens, som hjernetrim, kosthold og mosjon. Viktig med et sosialt liv og gjÞre hverdagslige aktiviteter. Blodtrykk, diabetes 2 og depresjon spiller ogsÄ inn.
Det finnes flere tilbud om kurs og pÄrÞrendeskole hvor man kan melde seg pÄ, som pÄrÞrende og for de som har fÄtt diagnosen. Se linken under.
Vi avsluttet kvelden med enkel kveldsmat, lagsaker og loddsalgđż
Demenslinjen 23 12 00 40
Nyttig temaside: