Hopp til hovedinnhold

Torpedal og Asak Bygdekvinnelag

Prisoverrekkelse

Matkulturprisen ble delt ut av Foreningen Uddaspillet

Tradisjonskost

Tradisjonskost fra 1600-tallet

Flatbrød

Sild med rømme og gressløk på flatbrød

Bakgin

Barna fikk lære tradisjonell flatbrødbaking

Markedsbod

Torpedal og Asak Bygdekvinnelag hadde markedsbod under Uddaspelet

Torpedal og Asak Bygdekvinnelag vant matkulturpris

Under Uddaspillets siste markedsdag, den 12. juni 2022, ble Torpedal og Asak Bygdekvinnelag tildelt matkulturprisen av Foreningen Uddaspillet ved Grete Marie Jørstad og Eva Narten Høberg.

På markedet i anledning Uddaspillet ble det utdelt matkulturpris til den aktøren som har bidratt sterkt til å "kle Vadet i 1600-talls drakt" og samtidig bidratt med formidling av viktig og dagsaktuell kunnskap om tidligere tiders livsvilkår. De lokale bygdekvinnene vant denne prisen og har brukt det siste året på å grave frem kunnskap om hvilken mat som ble spist langs Femsjøens bredder på 1600-tallet. 

Under markedet serverte bygdekvinnene følgende smaksprøver:

  • Alvs hjemmebryggede øl
  • Asak-velling av bygg
  • Britta i Pina sin tyttebærrømme
  • Flis-Knuts Sild
  • Gust Pål sin saft
  • Handlende Olufs spekeskinke
  • Kirsten sine muffeluffer
  • Lilleøens melkekaker
  • Mette Mengs mystiske svarte drikke
  • Ragnhilds flatbrød

Uddaspillet var en teateroppsetning med fem forestillinger over en langhelg sommeren 2022 som var basert på bøkene om skogskjempen Alv Udda av Frithjof E. Bye. Alv Udda bodda på Lilleøya i Femsjøen og skuespillet fant sted i Vadet ved innløpet til elven Tista.