Hopp til hovedinnhold

Tresfjord Bygdekvinnelag

The Grand Old Lady

Svanhild Lindset, æresmedlem i Tresfjord Bygdekvinnelag.
En prat over kjøkkenbordet om dette og hint. Og om hennes bidrag til Møre og Romsdal Bygdekvinnelag si kokebok: "Den gode smaken"

The Grand Old Lady, - æresmedlem av Tresfjord Bygdekvinnelag

Jeg har hatt en liten prat over kjøkkenbordet til Svanhild Lindset f.1939, tenke at hun må ha sett og vert med på mye, både hjemme på gården, og i Bygdekvinnelaget, av tradisjoner. I kokeboken vår: Den gode smaken, tradisjonsmat i Møre og Romsdal, har hun skrevet om Lefsebaking i «gamle dager, - på 1960-tallet»

Svanhild kom til Tresfjorden som kontordame på Meieriet i -56, og fant seg en bonde, - bryllup ble det i -58. De forpaktet først gården, og tok etter hvert over, med svigerforeldre som hjalp til så godt det kunne. To jenter kom på rappen, Ikke lenge etter kom to gutter til verden. Fire barn og utvidelser på gården gav lite tid til å delta på så mye utenom. .
Men etter hvert kom tiden for Bygdekvinnelaget, og hun meldte seg inn i 1970, etter utallige oppfordringer. (se bilde) Hun ble valgt inn i styret med det samme, og ble kasserer. En attpåklatt, ei jente ble født 9 år etter de andre, og hun vokste opp med Bygdekvinnelaget, og var ofte med mamma på forskjellige oppgaver. For 34 år siden ble Svanhild leder, - og var leder (med et lite opphold) frem til 2009, og siden har hun vært aktivt medlem av laget. Men etter hvert kom tiden for Bygdekvinnelaget, og hun meldte seg inn i 1970, etter utallige oppfordringer. (se bilde) Hun ble valgt inn i styret med det samme, og ble kasserer. En attpåklatt, ei jente ble født 9 år etter de andre, og hun vokste opp med Bygdekvinnelaget, og var ofte med mamma på forskjellige oppgaver. For 34 år siden ble Svanhild leder, - og var leder (med et lite opphold) frem til 2009, og siden har hun vært aktivt medlem av laget. 

Hun husker med glede da laget arrangerte fylkesårsmøte for over 100 deltakere. Deltakerne ble innlosjert på gardene rundt om i bygda.

De var også mye på Tresfjord Museum, med tradisjoner, bakst og kinning. Etter hvert kom det yngre krefter inn i laget, og det ble arrangert kurs med trolldeig, krydderbuketter m.m.

Fra ide til virkelighet! «Så fikk en se hvordan det gikk…»

Sommerbutikk

Svanhild kalte inn til møte, hjemme i stua si, han hadde ikke tenkt at det ble så stort oppmøte, men det ble stappfullt og ideen fikk et rungende ja!

Til å begynne med fikk Bygdekvinnelaget et rom (det var brukt som lager og måtte ryddes først) på kommunehuset i Tresfjorden. Senere ble gatekjøkkenet på Moen nedlagt og laget tok over lokala.

Butikken ble etter hvert selvslutta, da lokalene skulle brukes til andre formål, og mange medlemmer begynte i fast arbeid.

Tresfjord Bygdekvinnelag mottak også Kulturprisen fra Vestnes kommune.

Kjerringloftet ble til i 2.etg på første byggetrinn på klubbhuset. Ganske smått til å begynne med, men det gikk mange vevstoler inn. Lokalet bre etter hvert utvidet da påbygget kom.

Det var mye vevkurs fra 80-tallet, og tradisjoner fra vevkulturen i Tresfjord ble tatt frem. Mellom anna ble Tresfjorddrakta vevd og montert. Dette var ikke et stoff som kunne kjøpes på butikk.

Svanhild er fortsatt like aktiv, da vi arrangerte Eldredagen 2022, var Svanhild med i både matlagingen og serveringen.

Svanhild har også vært med på kulturdager for 5-klassinger i Vestnes kommune i flere år. (se bilde. PS hun var der i 2022 også) Med flatbrødbaking, kinning og kverning av mel. Og som kultur - og tradisjonsformidling.

Skrivar Synnøve Alet Kristiansen

Men nå skal dere få være med på lefsebaking i gamle daga (lett redigert) 🙂

BAKEDAGA I 1960-ÅRA

Då haustslaktinga var over, vart kjøt og innmat godt tekne vare på. No sto bakinga for tur. «Vi får høyre med ho Petra når det høver, det er mange som skal ha baka no på denne tida». Petra var enke, og tok på seg arbeid for andre. Vi avtala med henne om å starte førstkomande måndag. Då gjaldt det å ha eldhuset klart, ryddig og reint, med bakstefjøla og bakstetrauet og grua på plass. Høveleg med ved måtte òg til, noko svigerfar tok seg av.

Måndag morgon måtte fjøsstellet være unnagjort, så alt var klart til Petra kom klokka åtte. Første dagen var det flatbrød som skulle bakast.

PETRA SITT FLATBRØD

1 kg havremjøl

ca. 1 l vatn

byggmjøl til utbaking

Deigen vart knadd i eit stort tretrau. Petra ville helst lage deigen, då vart den slik ho ynskte. På steikehella skulle det være jamn og god varme. Då var veden viktig, den skulle være tørr og høvelig stor. Petra baka, og svigermor steikte, eg steikte innimellom.

Det skulle serverast kaffe og kaker jamt heile dagen, middag med dessert skulle bakstekjerringane ha, så det gikk i stor fart heile tida. Når dagen var slutt var stabelen med flatbrød stor, hundre ig femti til to hundre leivar med sprøtt brød, det skulle halde vinteren over. Neste dag var det lefsebaking, det starta på same måten, med at deigen vart knadd.

På ett av bildene er lefsene bakt og servert av Svanhild på Vår dag 16.oktober 2022, «Heile verda til Tresfjord»

PETRA SINE LEFSER

1 kg kveitemjøl

½ kg sikta rugmjøl

250 g smør, smelta og rørt i mjølka

100 g sukker

1 ss hjortonsalt

1 l kefirmjølk

Smelt smøret og rør det i mjølka, og bland saman. Kna deigen godt saman.

No måtte ikkje varmen på steikehella vere for skarp, så litt lettare og mindre ved vart brukt, men tørr skulle den vere. Vi hadde elektrisk takke, men den ville ikkje Petra bruke, det vart for småe leivar på den, og det gjekk for seint, meinte ho.

Vi var spente på smaken på lefsa, så no kom smøret og sirupsdunken fram. Å du verda kor godt det smaka med nysteikte lefser med sirup, med nytrakta kaffe til. Tredje dagen skulle det bakast feittbrød. Somme tider vart det òg tid til «ei lefseknøe», og då vart det ofte baka tjukke lefser.

SVANHILD SI TJUKKLEFSE

2 koppar sukker

2 egg

2 koppar kulturmjølk

120 g margarin, smelta

kveitemjøl til høveleg deig

Pisk egg og sukker, og bland alt saman. Bak ein tjukk leiv, og stikk ut til høveleg runde lefser, ikkje så store. Etter at lefsene er steikte, vert dei smurt med ein del prim, ein del meierismør, og melis etter smak. Legg lefsene saman, del dei opp i snippar, og frys dei gjerne ned.

PETRA SITT FEITTBRØD

Feittbrød er feite, søte brød som vart tynt utbaka, stukke ut med eit trelokk, og ripa rundt med ei trinse

1 kopp sukker

2 koppar vatn

½ kg smult

½ kg margarin

1- 1 ½ ts kardemomme

1 kg kveitemjøl, eller til høveleg deig.

Det tok tid å lage feittbrød, så det vart gøymt til jul og andre høgtider. Desse brøda måtte oppbevarast i tette boksa, og dei vart servert med smør og sukker på, eller brunost.

Så var bakedagane over for denne gongen. Bakstekjerringane fekk betaling, men òg rikeleg med flatbrød og lefser med seg heim. Vi var glade for at endå eit tilfang til julematen og vinterforsyningane var unnagjort.

Svanhild Lindset, Tresfjord bygdekvinnelag.