Hopp til hovedinnhold

Undrumsdal Bygdekvinnelag

Grøstad Gris

Besøk hos Grøstad Gris


En gedigen pølsefest ble det da 20 kvinner og menn møtte opp hos Gry Knapstad i vårt nærmiljø.

Mange møtte opp på Grøstad gård og ble ønsket velkommen av Gry Knapstad.
Gry og Hans Runar Knapstad startet med gris på Grøstad gård i 1993, fram til da hadde de pendlet til Oslo i jobb. Da de fikk sitt første barn ville de skape arbeidsplass på gården. Ingen av dem trives med å ha grisen innendørs og de startet med å ha noen av grisene delvis ute. I 2000 stiftet de firmaet Grøstad Gris og testet ut om det var et marked for frilandsgris. Fram til der firma er i dag har det vært opp og nedturer. Finanskrisen i 2007 var en av dem, de ble året før oppfordret av markedet til å produsere mer og satset på å øke produksjonen dette året. I et forsøk på å gjøre produktene mer attraktive la de om driften til økologisk. Dette var ingen umiddelbar suksess, da mange av forbrukerne i 2007 ikke visste hva økologisk var. I dag oppfatter de at kundene velger Grøstad Gris pga smak og dyrevelferd, økologisk er bare en ekstra bonus. De hadde en periode et eget pølsemakeri, men solgte dette i 2011 pga økte krav fra Mattilsynet. I 2013 døde Hans Runar brått og da valgte Gry å gå til Norges Gruppen for å ha en sterk aktør i ryggen. De eier i dag 49% av aksjene i Grøstad Gris. Noe som resulterer i at alle MENY butikker skal ha Grøstad Gris i sortimentet. I underkant av 2000 gris slaktes i året, på anlegget til Nortura Tønsberg. De skjæres ned i Drammen hos Axel Andersen og all produksjon er satt bort til slakter Eftedal i Tjølling. Der produseres bla grove medisterkaker etter svigermor til Gry sin oppskrift, Grove pølser i ulike varianter, burgere, leverpostei og kokt skinke.
Det er tre produsenter som har gris for Grøstad i tillegg til Grøstad gård. I tillegg er det også 2 produsenter som har økologisk storfe for Grøstad Gris. På gården er det i tillegg administrasjon med tre ansatte.
VI fikk en omvisning på gården, tre purker med til sammen 30 grisunger var akkurat nå inne pga sølete område. Gjeldpurkene gikk i en annen avdeling, også de inne nå pga søle. Til vanlig går de ute hele året, men egne isolerte hytter som fødeavdelinger.
Etter omvisningen ble vi invitert inn på stabburet og fikk servert ostepølse med øko norvegia og ungarsk pølse, kaffe og småkaker til dessert. Leder Jorunn Kjærnes informerte om at vi via Bondelaget er bedt om å stille vakter til NBU slangsstevne i Hof og at laget har planer om flatbrød evt lefse-kurs til høsten.
Gry Knapstad fikk boka «Godt drikke» som takk for at vi fikk komme på besøk og flott servering.