Hopp til hovedinnhold

Undrumsdal Bygdekvinnelag

Guide Ellen Asplund med bilde av Osebergskipet ble utgravet i bakgrunnen

Et bilde laget av et mindre vevd bilde funnet i Osebergskipet

Klåstadskipet

Vikingenes reiseruter

Svend Foyn

Hvalhallen

Besøk påSlottsfjellmuseet 28.01.2020


Etter ønske arrangerte vi besøk med omvisning på Slottsfjellmuseet i Tønsberg. Tema gikk fra Vikingtid til Middelalder, innom Svend Foyn og tilslutt så vi de enorme hvalskjelettene!


En dyktig guide var Ellen Asplin-

Dette var en givende formiddag i et ufyselig regnvær. Men været var ute. Inne på museet var det lunt og deilig. Vårt første oppdagelse var et tydelig bilde av Osebergskipet fra utgravingen. Det var tydelig og fint. Et skip som tydet på rikdom. De to kvinnene var godt utrustet til sin videre seilas. Vi ble også vist et bilde av et vevd arbeid fra Osebergskipet med prosesjon, store hester, store verdier og symbol om soltilbedelse. Det var tydelig både menn og kvinner (bukser og skjørt). Dette er noe av vår første dokumenterte arv.  Vi tittet på bilder fra Osebergskipet og så "vrak" av Klåstadskipet.

Så var det en utførlig fortelling om tiden til Olav den Hellige, da SverreSigurdson og birkebeinerne vant over Baglerne ved Slottsfjellet i 1202 og masse mye mer! En tid haddeNorge flere konger. Etter en langvarig kamp ble til slutt Sverres sønnesønn Håkon Håkonsson enekonge. Dette var barnet som ble fraktet til Nidaros og har ført til dagens Birkebeinerrenn! Håkon Håkonsen bygde borgen rundt slottsfjellet. Livet den gang var bygd på ære og hevn. Vern av seg og sine. Bjørn Farmand ble nevnt - i dag har vi Farmansstredet!

Vi fikk en rask videreføring om hva som skjedde før vi plutselig var et selvstendig NORGE etter både svartedauen, Kalmarunionen, tiden under Danmark og Sverige. Tiden da kirken eide alt til kongen overtok det meste. I Tønsberg sa folk NEI til dette og fikk innvilget 6 års skattefritak for å bygge opp byen. Da ble mye av borgen på Slottsfjellet benyttet til murer til hus i nordbyen som vi fremdeles kan se i dag. 

Svend Foyn (1809-1894) ble født der Foynhagen ligger i dag. Han begynte med selfangst for å skaffe olje. Senere ble det hvalfangst. Han ble en stor mann i Tønsberg. Han hadde Norges største formue på den tiden. Han ga også mye av sin rikdom videre til både barnehager, gamlehjem, skoler, kirker og bedehus. Det er fremdeles et legat.

De enorme hvalskjellettene ble også beskuet. Hvalene kunne bli 150 tonn - bare tunga veide 6 tonn! Hvalen ble brukt til mye - bl.a. olje, margarin, etter hvertkjøtt, kjeder og pyntg, og kosmetikk. Hvalfangsten er datidens fantastiske fortelling.

Vi takket Ellen Asplin for en flott omvisning. Få av oss tok en kopp kaffe før vi dro hver til vårt. Og da hadde det nesten sluttet å regne.

15 deltakere.