Hopp til hovedinnhold

Undrumsdal Bygdekvinnelag

Monica Kittelsen fra Færder begravelsesbyrå

Møte 24. april 2023 med tema: Døden - En naturlig del av livet

I øs pøs regnvær kom 13 stk til dette møte med et alvorlig tema

Nb! Besøk hos Revac avlyses.

Noen  synes dessverre ikke noe om dette som tema. Men etter at leder Jorunn Kjærnes hadde ønsket alle velkommen fortalte Monica greit og med ro om det vi må ta avgjørelser om ved et dødsfall. 

Monica har allsidig bakgrunn fra begravelsesbyrå og blomsterforretning. Hun mener dette er den fineste jobben hun har hatt. Takknemlighet, verdighet, ro og tid var viktig. Hun tok oss gjennom gangen etter et dødsfall - fra vi ringer til avgjørelse om kiste/båre til kjøle. Begravelse kan egentlig holdes over alt, men kirke er vanlig, alternativt krematorium. Kapell kan benyttes til seremonien hvis det ikke er prest.

Dødsannonsen og avgjørelser om gravferden må avgjøres. Salmer/sanger må velges. Skjemaer fylles ut av byrået. Det er viktig å bruke den tiden det tar. Vi er forskjellig, og godt for familien der og da og i ettertid at behov og omtanke blir ivaretatt. Hvem skal holde minnetale, hva skal med og er det flere som vil si noe. Noen velger også en sang i tilknytning til minnetalen. Monica nevnte en detalj som å kjøre via hjemmet på vei til kirken/kjøle.

Færder begravelsesbyrå har drevet i 7 år og har ca 15% av markedet i vårt område. Det er den samme personen som følger opp hele veien, noe som ofte er trygt. Vanlig i vårt område er 3 salmer og 2 avspillinger eller solist/fiolinist e.l. hvis det velges. Prisoverslag gis. NAV kan yte økonomisk hjelp hvis avdøde ikke har økonomi. Begrenset til ca 26000. Vanlig pris kommer fort på kr 30000 - ofte mer!

De pårørende må selv søke Statsforvalteren om askespredning (hvis ikke vedkommende selv har sørger for det). 
Kremasjon kan også foretas før seremonien. Da erstatter urna den tradisjonelle kisten. Kisten er forøvrig norsk og deres leverandør er fra Toten.

Så hadde vi servering av vertinnene Karin Haughem og Torunn Døvik. Litt info fra leder og referat fra møtet i februar ved sekretær Tove Skautvedt Sæthre. 
Vi minner om bedriftsbesøk 15.05.2023 kl 1000 på Revac, Haukeveien 11, Revetal. Alle ønskes velkommen her selv om du ikke er medlem eller fra Undrumsdal. Firmaet vil gjerne informere om seg selv!

5. juni 2023 kl 1900 blir det tradisjonelt rømmegrøtmøte på Krokeborgåsen. 
 

Vertinner ble takket, utlodning foretatt og vi takket for i kveld. Monica ble takket med VBKs matbok og honning (fra Ole).