Hopp til hovedinnhold

Undrumsdal Bygdekvinnelag

Med masker

Viktig

Kari Wolden

Trygve Gran

Tema: Hørsel


Kommunikasjon mellom de som hører godt og de som ikke gjør det.

Medlemsmøte 25.01.2022

Leder Jorunn Kjærnes ønsket alle 17 velkommen, spesielt Trygve Gran og Kari Wolden (såkalt likeperson) som skulle fortelle om kommunikasjon mellom de som hører godt og de som ikke gjør det.

Alle troppet opp med munnbind denne dagen, da vi i forkant var litt usikre på avstand i forhold til antall. Men det gikk fint – og maskene falt etter hvert.

Trygve Gran hadde først en innledning om hvor mange som spør om igjen og om igjen og til slutt blir det at de tror de hører eller tar en sjans, noe som kan resultere i ”god dag mann økseskaft”. Det er 1 mill nordmenn med hørselsvikt i Norge. Og det er skremmende at flere vil det bli. Dårlig hørsel kan være medfødt, kommer av yrkesskade eller dårlig hørselvern ved f eks maskiner eller musikk. Hørselen svakkes også med alderen.

Høreapparatene blir stadig bedre, og det er flere typer. Et høreapparat blir aldri fullgod erstatning, men med tilvenning og flere runder med å teste ulike typer kan en få god hjelp. Det er synd at av 300 000 høreapparater ligger ca 50 000 i en skuff. Han oppfordret alle til å prøve flere ganger før en gir seg med tilpassing – og de fleste var vel enige om at den bøylen bak øret var best……. Alle har et halvt år på å bytte type høreapparat ellder domer som hører til apparatet du har fått.

Det er også mye tilleggsutstyr å få via NAV som er gratis. Det er hjelpemidler til røykvarsler, telefon, ringeklokke, radio/TV m.m.

Hørsellaget i Re har møter på Helsehuset første onsdag i måneden kl 1800. Der er det åresalg og servering og alltid noen en kan spørre om batterier og andre ting. Du er hjertelig velkommen og som medlem (kr 490) får du medlemsblad og forsikring på høreapparatet.

May Britt Reistad på Helsehuset kan kontaktes for utstyr så vidt jeg forsto. Eller nevnte personer over.

Vi hadde også kaffe/te og kaker servert av kveldens vertinner Eva Ouff og Karin Haughem. Leder refererte også en del saker:
- Det blir kun 2 medlemsblad i 2022.
- Leder har deltatt på nettmøte 18.01. Mye aktivitet i en del lokallag. Frivillighetens år. Det kan søkes om midler. VBK vurderer å trykke adventkalendere i samarbeid med lokallagene som også må skaffe gevinster og selge kalenderen.
- VBKs årsmøte på Holt Gård 1.3. med UBK som vertskap. Vi får kr 10 000 fra VBK.
- Bygdekvinner på lading 25.-26.03. i Langesund. Påmeldingsfrist 10.02.
- Tanum BK legges ned.
- VBK snakker med valgkomiteen om en mindre i styret og redusert godtgjørelse for å spare utgifter.
- Verveuker er uke 5-7.
- Geitmyra kommer til Tønsberg. Underviser om mat i 6. klasse bl.a.
- Oppfordret til å inkludere mangfold. Har vi aktuelle personer vi kan kontakte i Undrumsdal?
- Medlemskontingent kr 715,-. Betal etter mottatt melding eller vent på faktura på email. Se ”Min side” på NBKs hjemmeside. Oppdater gjerne dine data.
- NBK er nominert til nordisk matpris. Embla. Kåring 11.03. Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd.
- Våren 2022 vil det komme tilbud til medlemmer om samtale med psykolog.
- Vi har satt opp en del turer. Er det noen som har ide til ”Ville vekster”  - materiell og tips til aktiviteter.
- Omvisning på RAK/Olgars avlyses. Sjekker mulighet for besøk på biblioteket.

Kvelden ble avsluttet etter to timer da flere ville hjem for å se Norge mot Sverige i herrehåndball. Dette endte dessverre med at Sverige vant med 1 stakkars mål……