Hopp til hovedinnhold

Undrumsdal Bygdekvinnelag

Lågen

Fra Kjærra Fossepark

Eva på vei mot Stolpehuset

Unni Kaupang forteller

Ila Auto underholdt

Morten Harangen fortalte om laksefisket

Morten Hardanger forteller om laksefiske

Vi er samlet

Drikkekø

Eva, leder Nykirke, og Nora Ouff fra Nykirkr

VBK utkledd som tidligere arbeidende kvinner på gård

NBKs leder Jorunn Henriksen

Lekkert undertøy

Kathrine Klevland. Tidl leder i VBK. Nå stortingsrepresentant fra Sp/Vestfold

VBKs 90 års feiring 18. juni 2022

Eva Ouff og jeg (Jorunn Kjærnes) deltok på denne flotte feiringen som VBK arrangerer med god hjelp av det lokale Bygdekvinnelaget.

Vi ble ønsket vel møtt allerede på parkeringsplassen og fulgte vei nedover og langs Lågen til Stolpehuset der vi fikk servert Mosell-bobler i stettglass. Vi trodde vi var tidlig ute, men den gang ei, parkeringsplassen var godt besøkt og mange var allerede samlet når vi ankom. 
Vi tok plass på trebenker og ble ønsket velkommen av vår trivelige leder Lene Bråtejorde og konferansier og forteller Unni Kaupang. 
Morten Harangen fortalte historien om når lakselordene kom til Lågen. Hvordan de egentlig ikke fant seg helt til rette i enkle kår og korte senger, noe som resulterte i egen bygning med alle bekvemmeligheter de kunne fremskaffe den gang. En fin historie som kan finnes i en bok han har utgitt.

Men Unni Kaupang lurte fælt på hva alle kvinnene gjorde i den tiden. Og hun hadde en lang og morsom beretning om hva som var allés oppgave den gang. Dette ble fortalt med hjelp av utkledd VBK styre og flere hjelpemidler som ble brukt den gang! 
Ila Auto - fem unge menn der to var fra nærmiljøet - underholdt oss i ca 3/4 time med flotte melodier og friske fortellinger innimellom. Et vellykket musikalsk innslag.

Deretter var vi skikkelig sultne! Men det gjorde ingenting, for alle fat var fylt opp med spekemat, hjemmelaget flatbrød, eggerøre og potetsalat. Og tilbehør i form av rømmer og frukter fulgte med. Av drikke var det Farris og Mozell og som en kuriositet vann i et spann med øse! Selvforsyning! Men vi fikk hvert vårt glass….. jeg så ingen som drakk av øsa! 😂 Så var det kaffe med nystekte sveler med bringebærsyltetøy (som var hjemmelaget - selvfølgelig!)

Gode og Mette var vi klar for VBKs historie ved Unni Kaupang. Vi har alle fått utlevert en jubileumsberetning, så hun nevnte bare enkelte spesielle ting fra VBKs historie, som traktorkurs for kvinner, vaskemaskin til utlån i Sande som Torunn Solberg kunne fortelle hun fremdeles har! Om de brukes vet jeg ikke. Så kom Unni spesielt inn på besøk hos kvinner i Senegal og deres besøk her. Se spesielt undertøy vist på et av bildene. Dette var spesielt fos Eva og meg som på en ferietur i dette tidsrom faktisk besøkte bygdekvinner i Senegal. Dette hadde vi et innlegg om i vårt medlemsblad den gang. Vårt lag overrakte også en pengegave som ble meget godt mottatt den gang ( av en mann)!
Leder i Norges Bygdekvinnelag Jorunn Henriksen gratulerte og hilste til VBK. Likeledes tidligere ledere Torunn Solberg og Kathrine Klevland som takket for tiden i VBK. Det var også flere andre lag som gratulerte VBK med jubileumet både med verbal hilsen og skriftlig (se vedlegg til jubileumsberetningen). VBKs styre fikk også gaver som ble mottatt og tatt vare på av deres utmerkede leder Lene. 
det hele ble takket av med en av sangene til Torunn Solberg før vi alle fikk et nett fra Agrol med byggryn fra Dyga.

Tusen takk for et flott arrangement
og gratulerer hjerteligst fra Undrumsdal Bygdekvinnelag