Beredskap er viktigere enn noen gang....!!
Denne dagen sto beredskap på programmet, og rundt 30 interesserte damer kom for å høre på. Egentlig er vel beredskap noe vi alle har et ønske om at skal være unødvendig å tenke på, men dessverre er det viktigere og mer høyaktuelt enn på mange tiår, gjennom et verdensbilde preget av pandemi, klimaendringer, ulike naturkatastrofer og i disse dager grusomme kriger ikke så alt for langt unna oss.
Ragnhild Aalstad som nylig flyttet tilbake til hjembygda, var kveldens foredragsholder. Hun har god kjennskap til temaet, etter å ha jobbet i «Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap» og nå jobber i «Norsk Vann». Hun snakket om vannets betydning både på det nære plan, men også mer overordnet gjennom viktige nasjonale og internasjonale handels- og sikkerhetspolitiske avtaler. Skal mennesker og dyr overleve må vi ha vann. For beredskapen ellers er vann viktig i forhold til å slukke branner, i helsesektoren, forsvaret vårt, industrien og avløpsnettet. «Just in case», altså «føre var prinsippet» bør alltid være førende når vi tenker beredskap, og også hjemme bør hver og en av oss ha et lite lager av det mest nødvendige i tilfelle. Ragnhild snakket videre om de demografiske endringene i samfunnet vårt, som også må tenkes på i forhold til beredskap, da befolkningen blir eldre og færre som står igjen i arbeid, og at stadig flere av oss forflytter seg fra grissgrendte til mer sentrale og tettere befolkede områder.
Ansvaret for landets beredskap er i grove trekk fordelt på tre nivåer, der kommunen har ansvaret for den lokale beredskapen, Statsforvalteren for den regionale og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap på det sentrale og nasjonale nivået. Det er i hovedsak på det lokale og kommunale nivået vi som frivillige, og gjennom ulike organisasjoner som bl.a. bygdekvinnelaget bør være en viktig del av totalberedskapen. Det å videreføre normale og viktige funksjoner, og kunne samarbeide gjennom ei krise, er vesentlig for at beredskapen skal bli god og effektiv.
Bygdekvinnelaget har i alle år vært opptatt av beredskap på både nært og mer overordnet plan. Eldre medlemmer fortalte at de tidligere hadde vært med å registrere brønner og vannkilder i bygda som en del av dette. Vi vet at våre eldste medlemmer sitter inne med mye viktig kunnskap om blant annet konservering av mat, som burde vært overført til yngre generasjoner med tanke på framtida. Bygdekvinnelaget på både lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, har opp gjennom årene sett på og jobbet for matsikkerhet og selvforsyning som en svært viktig del av vår beredskap.
Med utgangspunkt i hva nasjonale anbefalinger sier at våre privat beredskapslager bør bestå av, var det lagd ei utstilling for kvelden. Bevertningen var inspirert av kveldens tema og besto av havregrøt med bringebær og nøtter, og havremakroner etter gammel oppskrift til kaffen. Anne fortalte kort om hva som hadde skjedd i laget siden forrige møte, og om planene videre fram mot sommeren.
Takk til Oddrun Merete Sagevik fra HBK som besøkte oss denne kvelden, og en spesiell takk til Ragnhild for et interessant, særdeles viktig, godt og engasjerende foredrag.
Bestemor Margit`s havremakroner
1 kopp havregryn
½ kopp (god) hvetemel
½ kopp (liten) sukker
½ kopp rosiner
½ ts nellik
½ ts kanel
½ ts natron
3 ss fløte
½ kopp smeltet smør
Alt det tørre blandes sammen. Ha i smeltet margarin og fløte. Settes på plate med ei barneskje/isskje. Stekes i middels varm ovn (ca. 190 grader, men litt avhengig av stekeovn).