Hopp til hovedinnhold

Vang Bygdekvinnelag i Hedmark

HOLDNINGSKAMPANJE: Vang bygdekvinnelag delte onsdag ut plakatene som skal henges opp langs turstier på Gåsbu. Fra venstre: Helen T.Aalstad,Vang bygdekvinnelag, Magne Svenkerud, bestyreri Vang Almenning, Margrete Ruud Skjeseth, daglig lederi HHT ogAnne Rustad, styremedlem iVang bygdekvinnelag. FOTO: TRUDE ÅNNEVIK

HOLDNINGSKAMPANJE: Vang Bygdekvinnelag delte onsdag ut plakatene som skal henges opp langs turstier på Gåsbu. Fra venstre: Helen T. Aalstad, Vang Bygdekvinnelag, Magne Svenkerud, bestyrer i Vang Almenning, Margrete Ruud Skjeseth, daglig lederi HHT og Anne Rustad, styremedlem i Vang Bygdekvinnelag. Foto: TRUDE ÅNNEVIK

Oppfordrer turfolket til å ta med søpla si hjem

«Mitt søppel, mitt ansvar». Det er påminnelsen du nå kan møte når du går tur på Gåsbu. Bak kampanjen står Vang Bygdekvinnelag, Vang Almenning og Hamar og Hedemarken turistforening.

Tekst: Trude Ånnevik/h-a.no

– Det er ikke verre enn at når du spiser matpakka din på tur, så tar du papiret med deg i sekken hjem eller til nærmeste søppeldunk, sier leder for bygdekvinnene, Helen T. Aalstad.

Hun er glad for at de endelig har fått samarbeidspartnere for det initiativet de tok helt tilbake i 2015. Da var det Karin Garberg i laget som ivret for å lage plakater for å minne turgåere om at søpla ikke skulle ligge igjen. Men de manglet penger, så det ble med tanken.

Nå har de fått penger fra Sparebankstiftelsen og har laget oppslag på metallplater. Den første påminningen får du ved parkeringen på Gåsbu, deretter vil du se oppslag i naturstien og i nærheten av turisthyttene til HHT.

Brytes ikke ned

Søppel og forurensning i naturen har vært et tema i Vang Bygdekvinnelagilengre tid. Helen T. Aalstad synes det er skremmende å lese hvor lang nedbrytingstid det er på mye av det vi slenger fra oss.

Visste du for eksempel at det tar 10-20 år før en plastbærepose blir borte? Det tar 450 år før ei bleie blir brutt ned, 600 år til fiskesnøret forsvinner. En bit av isopor kan bli liggende i tusen år før det blir brutt ned. Selv sigarettsneipen du slipper ned kan bli liggende opptil fem år før den blir borte.

Anne Rustad, styremedlem i Vang Bygdekvinnelag, minner også om hvilken fare brus- og ølbokser og flasker utgjør for beitedyra.

– Derfor er det så viktig at hver og en av oss tar ansvar for vårt eget søppel, sier Helen T. Aalstad.

Ikke flere søppeldunker 

HHT støtter varmt opp om kampanjen. Margrete Ruud Skjeseth, daglig leder i HHT, mener det ikke er noen løsning å sette ut flere søppeldunker i turterreng.

– Det er egentlig det motsatte av den holdningskampanjen vi nå setter i gang og det er å flytte ansvaret fra den enkelte og over på noen andre som skal hente søpla. På enkelte stier, som langs Ilsengstiene, kan det være naturlig med dunker fordi de krysser veger der det er tømming av søppeldunker. Men når folk er på tur i utmark må de selv ta ansvar for søpla sin, sier Skjeseth.

Bedre å grave ned

Hundeposer har vært et stadig tilbakevendende tema. Poser som er hengt opp i et tre, men som ble glemt på tilbakevegen. Fulle hundeposer i oppløsning på vårparten. Et kjent syn for mange turgåere.

– Da er det nesten bedre å ha med en spade og grave det ned utenfor stien. Om vinteren likedan, vipp det ut av løypa og grav det ned i snøen. Det er tross alt bedre enn at det blir liggende i plastposer, sier Margrete Ruud Skjeseth.

Enn så lenge har Vang Bygdekvinnelag og samarbeidspartnerne konsentrert seg om å sette opp plakater i Vang.

– Men ingenting er bedre enn om kommunen nå blir med og henger opp plakater, for eksempel langs mjøsstranda, sier Helen T. Aalstad.