Hopp til hovedinnhold

Vestby Bygdekvinnelag

Hagetips til balkonger og små hager ved Tonje Bergh fra Sommerhytta

Interessen var stor da Tonje Bergh fra TV2 Programmet Sommerhytta gjestet Vestby Prestegård. Tema for kvelden var naturligvis blomster, nærmere bestemt blomster som passer på balkonger og i mindre hager.

Gledelig nok var det fullt hus da Vestby Bygdekvinnelag inviterte til hagemøte. I år var det Tonje Bergh fra Plantmania som kom på besøk. Hun har i mange år vært daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I tillegg er hun utdannet Cand. Agriculturae ved Norges Landbrukshøyskole i Ås, nå NMBU, med hovedvekt på plantevitenskap, design og vegetasjon i ulike miljøer.  For noen år tilbake skrev hun boken «Vakkert og spiselig i krykker og potter. Og det var nettopp dette som var tema for kvelden på Prestegården.  

Det er fullt ut mulig å skape en bugnende oase på balkongen eller terrassen.  Gjennom 45 minutter fikk de fremmøtte masse tips og inspirasjon. Nøkkelen til suksess er å investere i god kvalitetsjord, og dessuten sørge for god drenering i pottene. Lecakuler, duk og jord sørger for at blomstene skal bugne i pottene. Og så er det spennende å gruppere små og store potter sammen.  Tonjes tips er å bruke byggefilt over lecakulene i pottene, dette er billig materiale. Og hvilke planter putter gartneren i pottene? Nå som det er vår, er det flott med narsisser, tulipaner, krokus og snøklokker. Dette må plantes om høsten, da løkene trenger en kuldeperiode. Og hvis potten er frostsikker, kan den stå ute i snøen hele vinteren.  Alle disse løkblomstene kan plantes i en potte, men på ulike dybder.

Hvordan får vi så frodige krukker? Det viktigste er å gjødsle og vanne ofte. Sammenplanting av ulike stauder, prydgress og sommerblomster blir flott. Bland gjerne blomster og krydderplanter i potten. Ellers anbefaler Tonje å bruke bladgrønt, for eksempel eføy, pletter i luften, og nyresvindel, og disse blomstene kan gjerne henge over kanten på potten. Er det spesielle planter som trives i skyggen? Alle begoniasorter, Tårer (fuchsia), Petunia, Praktspragle, Blomkarse, Flittig Lise, Lobelia og Eføy er alle planter som trives i skyggen. Og hva trives i solen? Her anbefaler Tonje Påfuglblomst, Felicia, Margeritter, Superpetunia, Lobelia, Prydgress og mange flere. Men hva gjør vi når vi skal på sommerferie og ikke har en god nabo som kan vanne for oss? Da er Tonjes tips å finne frem tomme brusflasker – gjerne på 1,5 liter, og fylle disse med vann. Sett på en «duk» på tuten og stikk den opp ned i potta. Da klarer plantene seg i en periode.

Utover våren kan vi se Tonje på TV2-programmet Sommerhytta. Hun har vært med i alle sesongene, og kommer med gode tips og råd til deltakerne. Tonje planter gjerne spiselige blomster i krukkene. For eksempel kan blomstene til Tusenfryd brukes i salater. Blomkarse har en pepperliknende smak, og frøene kan brukes som kapers. Både blomstene og bladene kan brukes i salater. Det samme gjelder for Ringblomst. Timian er en plante som har flotte fiolette blomster, men som også kan spises. Gressløk og oregano likeså. Og visste du at de fleste stemorsblomstene kan spises? Sjekk på merkelappene om de er spiselige, og kanskje kan du pynte sjokoladekaken med stemorsblomster til 17. mai?

Teksten er fra artikkel som ble publisert i Vestby Nytt i mai-utgaven. Forfatter er undertegnede.