Hopp til hovedinnhold

Vestby Bygdekvinnelag

Marit forteller

Historien om Hølensjenta Louisa Arctander

Denne kvelden fikk vi høre historien om Louise Arctander som var fra Hølen og som er opphavet til Vestby stoffet.

Selve navnet Louise Arctander er kanskje ukjent for mange, men hun var en kvinne som vokste opp i Hølen Hennes fulle navn vara Deborah Louise Arctander og hun var født i 1765. På denne tiden hadde stedet alt av håndtverkere, sagbruk, eget apotek og skolemester. Veien som gikk gjennom stedet, var hovedfartsåren gjennom Christiania og København. Her bodde de rike! Louise ble som liten satt bort til sin rike mormor i Moss. Hun var yngst av en søskenflokk på flere. Hun flyttet tilbake til Hølen som 12 åring og vokste opp ved veving som den store interessen. Hun begynte så smått med produksjon av egne stoffer, og gjorde det så bra at hun livnærte seg på dette. I denne perioden så altså Vestby stoffet dagens lys. Louise vevde fast til hun var over 60 år, og solgte stoffer. Det viser seg at hun til sammen i sitt liv har vevet 1857 meter stoff. 

Familien til Louise vandret i det gode selskap, med en bror som var ved hoffet i København, og en søster som ble prestefrue. Louise selv, fikk aldri egne barn, men fikk en pleiedatter Elisabeth. Kort sagt ofret Louise seg for foreldre, tanter og familien. Hun valgte et yrke og står ved det, og er selvstendig livet ut. En uvant frihet for en kvinne som levde på 1700- og 1800 tallet. Hennes historie er nedtegnet i bokform av Marit Linnestad, og den er basert på funn av gamle brev som blant annet er skrevet til niesen. Vår egen Marit Solli fortalte en levende historie om denne kvinnen, som nok var ukjent for mange av oss. 

Denne kvelden var vi på Hølen cafe og fikk god bevertning av de nye eierne.  Marit viste frem dokken, som har på seg "Vestby bunaden" som er  laget av stoff basert på Louise Arctander sine vevnader.