4 årstider - 4 turer - Vår

Vestre Toten Bygdekvinnelag

 Referat fra familiedag med natursti på Stenberg

22. mai 2016

 

Værmeldingen hadde lovet mye regn, men værgudene var velvillige og det kom ikke en dråpe før familiedagen var avviklet. Til tross for regntrusselen møtte det opp bortimot 100 naturstivandrere. 8 “frivillige” stilte med kjøring og som støttekontakter for innvandrerfamilier.

Inger Helene hadde som vanlig planlagt og forberedt grundig med god hjelp av dere i gruppe 1 og 2! Det var laget «gul løype» med plakater og spørsmål fra Stenberg som «rød tråd».

Ved start fikk vi utdelt svarskjema som vi kunne fylle ut mens vi vandret rundt og etter hvert fant de 12 postene med spørsmål som var satt opp rundt omkring på Stenberg. Spørsmålene var beregnet både på store og små. Vet dere hvor gammel amtmann Weidemann var da Grunnloven var ferdig i 1814? På gravstøtten, som står midt på en haug med masse blåbærlyng omkring, sto det at han var født i 1775, så samtlige hadde riktig svar her: 39 år.

På en annen post skulle vi tippe omkretsen på det gamle, digre asketreet. Det var imponerende 5 meter rundt stammen ca 1 meter opp fra bakken! Det har nok stått der ei stund det treet ja!

Det var mange barnefamilier som gikk runden. De små virket så fornøyde! Vi gikk kjærlighetsstien langs en munter vårbekk med bekkeblom og hele hagen full av kvitveis og høye trær! Vi fornemmet et historisk sus fra trærne. Vakkert – vakkert!  Vi kunne vandre ned til husmannsplassen der vi fikk kjenne lakrissmaken på spansk kjørvel. Den ble blant annet brukt i sukkertøyproduksjon. Den vokser vilt og er god i salater også. Prøv den!  Så fikk vi se at blåveisen ble rød etter at den havnet i maurtua!  Dette var siste post på ruta og her ble det servert en liten drink i snapsglass! Vi kunne kjøre bil etterpå! Det var ekte ren bjørkesaft og her fikk vi se hvordan den ble tappet. Det er bare å kutte ei tynn bjørkegrein i sevjetida, henge på ei stor brusflaske og den fylles ila 1 døgn! Bjørkesafta inneholder naturlig søtstoff og er rik på c-vitamin! Prøv det neste år, det er for sent i år .......

Hesteskokasting var populært i alle aldresgrupper, og flinkest var ei lita jente på tre år! Det var også populært med konglekasting i bøtte. Så skulle vi gjette hvor mange kongler det var i et liters Norgesglass. Vi fikk se og undersøke glasset, men ikke åpne det. Jeg var langt unna det riktige svaret på 31 kongler!

Til slutt var det samling på tunet på Stenberg og Inger Helene kom med fasiten. Det  var uhøytidelig egenkontroll av svarene. Det var jo en del lettere spørsmål, men også noen overraskelser og noen vanskelige og mye bra «folkeopplysning» både om Stenberg og om naturen rundt oss.

Så var det premieutdeling: Kroneis med jordbær var førstevalget for de fleste. Det var premie til alle, både store og små. Inger Helene fikk mange positive tilbakemeldinger for naturstien, og dyktige og engasjerte medlemmer i bygdekvinnelaget hjalp til på de ulike postene, så det var bred innsats! Takk til dere alle! Alt var gratis! Det ble en vellykket og fin dag på tur nummer 2 i «fire årstider – fire turer»! Så var det «vel hjem» og regnet begynte ....

Referat ved Borghild           

NBK og Bygda i bevegelse - 4 årstider - 4 turer med Vestre Toten Bygdekvinnelag
Bli medlem