Hopp til hovedinnhold

Vingelen Bygdekvinnelag

På bildet fra venstre: Brit Vingelsgaard Ryen, Vingelen Bygdekvinnelag og Vingelen Sanitetsforening, Liv Trøan, Vingelen Bygdekvinnelag, Vigdis Aspelund, Vingelen Bygdekvinnelag, Espen Heitmann, Folkehelsekoordinator i Tolga kommune, Bente Gulløien, Vingelen Sanitetsforening, Kari Løvendahl Mogstad, foredragsholder, Ragnhild Aashaug, ordfører i Tolga kommune.

Gjør opprør mot skjønnhetstyranniet

Vingelen Bygdekvinnelag har sammen med Vingelen Sanitetsforening og Tolga kommune satt skjønnhetspress og psykisk helse blant unge på dagsorden.

Med åpent folkemøte og besøk på Tolga ungdomskole, gikk de samlet mot det økende presset på å være perfekt. Med på møtene var også lege og samfunnsdebattant Kari Løvendahl Mogstad.

Unge møter press for å prestere bra på skole, innen idrett og musikk, samtidig som de skal se bra ut.

Undersøkelser tyder på at dagens unge er mer pliktoppfyllende enn generasjonene før. I stedet for å gjøre opprør mot de voksne, vil de prestere og lykkes. Selv om dette i utgangspunktet er et godt mål, er det vanskelig å lykkes på alle fronter. Hvis de unge blir for strenge mot seg selv, risikerer vi at det normale ikke oppleves som godt nok. Frustrasjoner vendes innover, og gir potensielt psykiske plager.

Initiativtagerne i Vingelen og Tolga ønsker å formidle at det ikke bare er de som faller utenfor det sosiale livet som sliter, men også ressurssterk ungdom som prøver å tilfredsstille alle krav samtidig. Mobiltelefon i senga, på skolen og døgnet rundt, sørger for færre fristeder. Hvordan kan foreldre, skoler og media bidra til at det skapes fristeder og arenaer for å slappe av?

– Når skjønnhetstyranni og kroppspress gir seg utslag i psykiske og fysiske helseproblemer, blir det et folkehelseproblem. Utviklingen angår oss og vi må ta ansvar. Vi må bygge et samfunn med aksept for det sunne og normale, formidler Espen Heitmann i Tolga kommune.