Hopp til hovedinnhold
Her følger eksempler på håndverksprodukter museum kan ønske å selge i sine museumsbutikker. Alle foto: Valdresmusea.

Her følger halmbukker og andre eksempler på håndverksprodukter museum kan ønske å selge i sine museumsbutikker. Alle foto: Valdresmusea.

Nøkkelringer.

Gryteskrubber av bjørkenever.

Duker.

Museum etterlyser lokale håndverkere

Tenk deg en museumsbutikk fylt med håndlagde gryteskrubber, ostehøvler, duker, kopper i dreid tre, gyngehester, håndteiner og saueskinn – alt laget av lokale håndverkere. Det er drømmen til publikumsansvarlig One Enerud på Valdresmusea.

Målet til One Enerud er at alle produkter som selges i museumsbutikken skal være produsert i Norge, gjerne av lokale håndverkere. «Where is it made?» er et spørsmål Enerud ofte får fra besøkende.

– Hvis jeg kan si at den er laget av naboen min er den solgt med en gang, smiler hun.

Det er de nære historiene, fra hjerte til hjerte, som skaper interesse og bidrar til at et produkt havner i handlebagen etter besøket.

 

One med håndteine
Publikumsansvarlig One Enerud på Valdresmusea svinger i gang en håndteine og spinner saueulla om til garn. Ved å vise i praksis lærer de besøkende hvordan håndverksprodukter blir skapt.

Ta kontakt

– Utfordringen vår er å komme i kontakt med håndverkerne. Vi kan sitte på hver vår tue og ikke kjenne til hverandre, forklarer Enerud.

Derfor oppfordrer hun håndverkere med gode ideer til produkter om å ta kontakt.

Også Museene i Akershus, Norsk maritimt museum og Rørosmuseet ønsker å komme i kontakt med lokale håndverkere. 

Sammen kan de diskutere seg fram til gode produkter som museene vet vil selges i museumsbutikken.

– Vi har forståelse for kundegruppen og vet hva som selger, sier Enerud.

På forhånd kan det være en god idé å kontakte håndverkere som allerede selger produkter gjennom museene og få gode råd.

Kunstnere i formidling 

Det ideelle håndverksproduktet skal ha god kvalitet, være salgbart og fortelle en historie.

På Valdresmusea er butikken en integrert del av drifta. I møte med besøkende forteller Enerud om hvordan keramikken skapes og hvordan sølvsmeden former sine smykker, fulgt av tips om lokale keramikere og sølvsmeder. Kanskje ender det med at kontaktinformasjon utveksles og et besøk hos de lokale håndverkerne.

– Jeg driver med formidling, jeg formidler kunsten å skape og lage, sier Enerud.

Kjennskap til lokale håndverkere gir også muligheten til å ta en telefon om museet trenger et nytt produkt i butikken, være seg keramikk eller nøkkelringer med valdresrosa.

– Å finne fram til kunstnere som kan fylle behovet til kundene gjør jobben min meningsfylt, sier hun.

Fra søppel til fillerye

Vareutvalget i butikken må favne både mengdevarer og eksklusive produkter. Valdresmusea samarbeider lokalt med en vernet bedrift og et fengsel om innkjøp av mengdevarer som duker, nøkkelringer og gryteskrubber av bjørkenever. Eksklusive duker til 1.600 kroner stykket ligger utstilt side ved side med duker laget i den vernede bedriften til 150 kroner stykket.

– For oss er det like viktig å ha begge dukene. Duken laget av den lokale veveren appellerer til dem som vet hva de ser etter, mens duken fra den vernede bedriften appellerer til andre, sier Enerud.

Et av produktene fra den vernede bedriften er filleryer laget av ullprodukter som ellers skulle kastes.

– Jeg kan snakke om sauen og den gamle sauerasen gammel norsk spælsau. Så kan jeg fortelle at akkurat denne ulla var søppel, men nå er skapt om til flotte filleryer, forteller Enerud.

I butikkhyllene står også en fin gjeng med halmbukker.

– Halmen i bukkene stammer fra kornet som vokste hos naboen min. Jeg forteller de besøkende at jeg så kornet bli tresket. Alle produktene vi har i museumsbutikken er viktige fordi de gir meg muligheten til å formidle historiene jeg ønsker å formidle, sier hun.