Hopp til hovedinnhold
KLima- og miljøminster Vidar Helgesen og generalsekretær Heidi Kirkeby i Norges Birøkterlag iniviterer til nasjonal dugnad for å ta vare på biene. Foto: Cesilie Aurbakken

KLima- og miljøminster Vidar Helgesen og generalsekretær Heidi Kirkeby i Norges Birøkterlag iniviterer til nasjonal dugnad for å ta vare på biene. Foto: Cesilie Aurbakken

Nasjonal dugnad for biene

Engasjementet for å redde biene har aldri vært større, sier Heidi Kirkeby generalsekretær i Norges Birøkterlag.
Dessverre opplever vi at mange har glemt essensen i historien om blomsten og bia. Sammen med Klima- og miljømister Vidar Helgesen inviterer Birøkterlaget til nasjonal dugnad for å ta vare på biene.

– Når vi snakker om blomster og bier tenker de fleste av oss på honning. Det er ikke så rart siden den søte honningen er et tydelig produkt vi ser i butikkhyllene. Dessverre glemmer mange at det er pollineringen som er det mest sentrale i akten som foregår mellom blomsten og bia, forklarer Kirkeby videre. Insektenes pollinering er livsviktig for jordens mennesker.
 

Kirkeby understreker at hun er glad for at flere engasjerer seg for å redde biene, men at det nå er på tide at bienes rolle i matproduksjonen blir mer kjent.

Matproduksjonen avhenger av pollinering

I en rapport fra det internasjonale Naturpanelet (IPBES) slås det fast at over tre fjerdedeler av våre viktigste matplanter er avhengige av pollinering fra bier og andre insekter for å bli til. Mens arealet med matvekster som trenger pollinering har økt med 300 prosent, har ikke avlingene økt tilsvarende.

– Jeg tror ikke alle er klar over hvor viktig biene er for matproduksjonen i verden, og hvordan god pollinering er med på å øke avlingene. Det er et stort behov for kunnskapsdeling på tvers av sektorer, slik at alle kan ta ansvar for å forbedre situasjonen, sier Kirkeby.

Bie-kunnskap til folket

Kirkeby tar til orde for at kunnskap om bienes pollineringsjobb må nå ut til alle deler av befolkningen. Norges Birøkterlag utfordrer andre aktører til å bli med på en nasjonal dugnad for å oppnå nettopp dette.

– Flere må få god nok kunnskap om pollinering – fra barneskolen og ut til hver enkelt bedriftsleder. Da kan flere av oss ta beslutninger som ivaretar pollinatorer som biene. Derfor skal vi nå spre kunnskap om hvorfor dette er så viktig, avslutter Kirkeby.

 

  • Over tre fjerdedeler av verdens matplanter er avhengige av pollinering for avling og kvalitet.
  • De fleste pollinatorer er ville. De omfatter de fleste arter av bier og noen arter av fluer, sommerfugler, møll, veps, biller, fugler, flaggermus og andre virveldyr. Noen få bier og humler er husdyr, og her er de vestlige og østlige honningbiene de mest utbredte
  • Omfanget av jordbruksvekster som er avhengig av pollinering har økt med 300 prosent de siste 50 år, noe som gir en indikasjon om at antall arbeidsplasser som avhenger av pollinering også har økt.
     

(Kilde: Miljødirektoratet)