På pilketur med Bygdekvinnelaget

Lett tilgjengelig fra Oslo sentrum finnes fiskevannet Øvresetertjern. Bygdekvinnene har tyvstartet påsken og vært på pilketur!

Skitur, akedag, trugetrim, måneskinnstur, bålmatkurs, skøytedag, hopprenn, tømmerhogst, påskerebus og hjortesafari. Det er bare noen av aktivitetene lokallagene til Bygdekvinnelaget har arrangert i vinter! Gjennom 2016 inviterer Bygdekvinnelagets mange lokallag til 450 åpne folketurer over hele landet, med fokus på trivsel, lavterskelaktiviteter og god turmat.

Vi som jobber i administrasjonen hos Norges Bygdekvinnelag har latt oss inspirere av de kreative og spreke lokallagene rundt om i landet, og dro på pilketur før påske. Dag Kjelsås, tidligere redaktør i Villmarksliv, ble med som kjentmann og fiske-ekspert. Han tok oss med til Øvresetertjern ved Tryvann, rett utenfor Oslo og lett tilgjengelig for alle. Takk til Dag for en morsom dag ute på isen

Enten det var god opplæring fra eksperten, naturtalent eller fiskelykke; resultatet ble et tosifret antall abbor og en enslig ørret! Fisken ble tatt med hjem, ettersom de fleste var altfor mette etter en treretters middag laget over bålet.

Oppskriftsheftet Turmat gjennom året, med oppskrifter fra Sigrid Henjum, la grunnlaget for menyen: epletoddy og kaffi å varme seg på, grovbrød bakt i kjele på bålet med godt smør og reinsdyrspølse til, reinsdyrsgryte med grønnsaker, og en nydelig dessert med sjokoladefondant i appelsin til slutt.

Vi har lyst til å dele den nydelige desserten med dere, kanskje kan det være noe å ta med seg ut på skitur i påskefjellet?

Sjokoladefondant (6 personer):

125 g smør

6-8 dadler

200 g mørk sjokolade

80 g honning

4 egg

45 g speltmel

45 g mandelmel

Smelt smøret og ha i dadlene (uten steiner). Bruk en stavmikser til å blande dadlene i smøret. Smelt sjokoladen i blandingen. Tilsett honning, egg, mel og rør det godt sammen. Lag røra hjemme og ha den i en dobbel brødpose. Lag et hull i den innerste posen, slik at du kan sprøyte innholdet ned i appelsinen. Er det minusgrader og kaldt ute, kan det være lurt å hulle ut appelsinen hjemme:

Når du skal åpne appelsinen tar du av toppen som et lokk (ca. 1/5 av appelsinen). Hull ut og lag gjerne juice av innmaten. La det være igjen litt appelsin i bunnen, og ha gjerne i en tynn skive med kransekakedeig som du får kjøpt i butikken. Ikke fyll appelsinen helt opp, innholdet utvider seg litt når det blir stekt. Plasser appelsinen i glørne på bålet, med sjokoladefondanten i og lokket på. Når røra har blitt tykk på toppen og fondanten er litt rennende inni, er desserten klar for servering. 

God påsketur!

I år er Norges Bygdekvinnelag aktuelle med prosjektet «Bygda i bevegelse». Målet med prosjektet er å senke terskelen for å komme seg ut på tur, gi flere mennesker positive opplevelser i naturen og slik motivere enda flere til å bli mer fysisk aktive i hverdagen. Landet rundt inviterer Bygdekvinnelagets mange lokallag til fire åpne folketurer gjennom året - «Fire årstider – fire turer» - med fokus på turglede, lavterskelaktiviteter og god utemat. På denne måten ønsker Bygdekvinnelaget å løfte frem hverdagsaktiviteten og bidra til en bedre folkehelse.

Bli medlem