Hopp til hovedinnhold
Viktigheten av gode og rettferdige velferdsordninger var Norges Bygdekvinnelags innspill til Norges Bondelag før årets jordbruksoppgjør. Her med styreleder Marna Ramsøy og styremedlem Tove H. Mosti Berg. Foto: Cesilie Aurbakken.

Viktigheten av gode og rettferdige velferdsordninger var Norges Bygdekvinnelags innspill til Norges Bondelag før årets jordbruksoppgjør. Her med styreleder Marna Ramsøy og styremedlem Tove H. Mosti Berg. Foto: Cesilie Aurbakken.

Rettferdige velferdsordninger vil gi mer likestilling i landbruket

Les Norges Bygdekvinnelags innspill til jordbruksoppgjøret.

Under Norges Bondelags representantskapsmøte 31. mars var budskapet fra Bygdekvinnelagets leder, Marna Ramsøy at gode velferdsordninger er viktig for rekrutteringen i landbruket, og særlig for kvinner. 

Hun utfordret Landbruks- og Matdepartementet på å følge opp regjeringens likestillingspolitikk.

–14. april behandler Stortinget regjeringens forslag til ny Stortingsmelding om likestilling. Meldingen er tydelig på at hver sektor må ta ansvar for likestillingen innen sitt felt. Landbruks- og matdepartementet har derfor et ansvar for å legge til rette gjennom rammevilkår som bidrar til økt rekruttering og likestilling, sa Ramsøy.

AVKORTING AV TILSKUDD FOR SYKDOM OG FØDSEL

​Under sitt innlegg til Bondelagets representantskap forklarte Ramsøy at mange i landbruket opplever dagens avkortningsregler som er knyttet opp mot tilskudd til avløsning ved sykdom og graviditet, som urettferdige. Med dagens tilskuddsordning for avløsning ved sykdom og graviditet, kan en bonde få opptil 1500 kroner dagen i tilskudd til lønning av avløser. Men om bonden har jobb utenfor gården, vil lønnsinntekt eller sykepenger fra lønnet inntekt gå til avkorting mot tilskuddet. Bonden kan da sitte igjen med få eller ingen midler fra tilskuddsmidlene til å lønne avløser.

VARSLET GJENNOMGANG AV ORDNINGEN

Under jordbruksoppgjøret i 2015 varslet regjeringen en gjennomgang av sykepengeordningen for jordbrukere.  I Landbruks- og matdepartementets rapport «Økt rekruttering til landbruket», understreker arbeidsgruppen at velferdsordningene er en nødvendig forutsetning for å ha et sikkerhetsnett ved sykdom og fødsel.

Bygdekvinnelaget mener at de nye forslagene til velferdsordninger, som framkommer i rapporten «Forenkling av jordbruksavtalens virkemidler», ikke vil gi mer rettferdighet i forhold til dagens ordning. Tvert imot, den vil skape ny urettferdighet.

– For å sikre en mer rettferdig tilskuddsordning for avløsning ved sykdom og fødsel, ønsker Bygdekvinnelaget at næringsinntekter fra gården og lønns- og næringsinntekter utenfor gården, skal behandles separat. Skilles næringsinntekt fra gårdsdrift i fra annen inntekt, vil også forvaltningen spare store summer på forenklet saksbehandling, sa Ramsøy. 

VIKTIG MED KVALIFISERTE VIKARER 

Styremedlem i Bygdekvinnelaget, Tove H. Mosti Berg, tok i sitt innlegg opp viktigheten av en ordning som sikrer jordbrukere gode vikarer. 

– Skal vi kunne ha en økning av kvinneandelen og rekruttering er det ingen tvil om at kvalifisert arbeidskraft gjennom avløserordningen spiller en stor og viktig rolle, sa Berg.

Et norsk gårdsbruk er utviklet til å bli en avansert bedrift å styre med tekniske løsninger du skal være skolert for å mestre. Du må ha kompetanse om alt fra dyrestell og maskiner til fôrproduksjon.

– Kravet til effektivitet for å få en levelig inntekt gjør at produksjonen på gården må være optimal. Kvalifiserte avløsere i landbruket må kunne produsere på et så høyt nivå at bonden ikke taper inntekt. Avløsere må ha agronomutdannelse eller tilsvarende realkompetanse for å kunne steppe inn i de forskjellige produksjonene som finnes, og må lønnes deretter, forklarte Berg videre.

ENDRING I REGELVERKET HAR SVEKKET VIKARORDNINGEN

Norges Bygdekvinnelag ser med stor bekymring på svekkelsen av vikarordningene i landbruket etter oppmykning av regelverket for avløsertjenester. At refusjonskravet nå også kan romme tjenester ytt av andre, som snekker, gir uheldige utslag.

Tove H. Mosti Berg forklart i sitt innlegg at tryggheten som ligger i tilgangen på kvalifisert arbeidskraft gjennom Norske Landbrukstjenester undergraves etter uthulingen av regelverket. Konsekvensene kan bli dramatiske om bonden ikke lenger har tilgang på nok kvalifiserte avløsere ved sykdom, svangerskap, ferie og fritid.

– Slik spleiselaget i Norske Landbrukstjenester har vært lagt opp, har det vært en stor, positiv synergieffekt mellom velferdsordningen med avløsning ved sykdom, Landbruksvikarordningen ved akutt krise og refusjonsordningen med avløsere når bonden tar ut ferie og fritid. Ordningen er med på å gi bonden og den kommende bonden en trygghet som næringsdrivende i et yrke som krever høy kompetanse og rask respons, la Berg til.

Les også Norges Bygdekvinnelags kronikk i Bondebladet der vi forklarer viktigheten av gode og rettferdig velferdsordninger i landbruket, og hva velferdsordningene betyr for kvinnelig rekruttering.