Hopp til hovedinnhold

Foto: Borgny S. Sletten

Se lokallagas tradisjonsmatskatter!

Hvem stakk av med seieren i Tradisjonsmatjakten? Og hvor mange oppskrifter kom inn? Se resultatet her!

Fra mai og fram til 1.november har lokallagene i Norges Bygdekvinnelag jaktet på tradisjonsrike oppskrifter i Tradisjonsmatjakten. Oppskriftsinnsamlingen er en del av prosjektet "Norsk tradisjonsmat", som gjennomføres i 2017 og som er finansiert av en gave fra Sparebankstiftelsen DNB. Prosjektets mål er å skape interesse for norsk tradisjonsmat og få flere til å ta norske mattradisjoner i bruk. Dette skal skje gjennom våre nye nettsider: norsktradisjonsmat.no, hvor oppskrifter og historier om tradisjonsmat fra hele landet er samlet. 

Hele 450 flotte oppskrifter fra 233 ulike lokallag har blitt sendt inn i Tradisjonsmatjakten, og er nå lagt ut på norsktradisjonsmat.no. Takket være lokallagenes bidrag klarer vi dermed å samle og vise fram et bredt mangfold av norske mattradisjoner på nett, til nytte og glede for nye generasjoner. 

I forbindelse med tradisjonsmatjakten ble det utlovet en premie til det fylkeslaget med størst andel lokallagsbidrag, altså det fylkeslaget der flest lokallag - sett i forhold til antall aktive lokallag i fylket - bidro med en oppskrift. Hele 4 fylker har 100 % oppslutning, og Nordland, Oppland, Vest-Agder og Østfold er dermed vinnere av TradisjonsmatjaktenDisse 4 fylkene vil få kr.10.000,- hver til en matrelatert aktivitet eller opplevelse for fylkeslagets medlemmer. 

Innsendte oppskrifter

Under finner du en oversikt over innsendte oppskrifter fra lokallaga, sortert alfabetisk og etter fylke. Hver rett er en link som kan trykkes på for å komme til den aktuelle oppskriften. Om ditt lokallag har sendt inn oppskrift uten å komme med i denne oversikten kan dere kontakte prosjektleder Gunn Jorunn på gunn.sorum@bygdekvinnelaget.no 

Akershus

Asker: Småmat/suppelapskaus, kjøttmølje, isfromasj med rips

Aurskog-Høland: Muffeluffer

Blaker: Blodklubb

Bærum: Bærumsmølje

Eidsvoll: Grønnsakssuppe med klotfløtekaker

Frogn: Surkål av kålrot

Gansdalen: Fleskepannekake

Kråkstad: Langfredags-erter og egg i duppe 

Lørenskog: Makaronivelling, rosettbakels, surmelksfromasj, pleskner, benløse fugler, sildesalat, polentagrøt

Nes: Grisikål

Rælingen: Blomkål med hvit saus og flesk, sitronkake

Skedsmo: Stekt flesk og kålrotstappe

Ski: Neslesuppe, hønesuppe

Sørum: Elgkarbonader, rådyrsteik fra Wilberg

Ullensaker: Fisk i terteskjell, sviskegrøt

Østre Udnes: Flesk og duppeToscakake

 

Aust-Agder: 

Bygland: Setesdalssuppe, komler, Byglandslefser

Froland: Potetost

Holt: Tante Mettes søsterkake, munker, Aases riskake

Høvåg: Salt makrellsuppe

Landvik: Bønnesuppe

Valle: Nepespa med kjøt, nepespa med aure

 

Buskerud

Bakke: Mølje, julekål

Dagali: Rakafisk kokt i øl og sirup

Efteløt: Grove gjeddekaker

Flesberg: Risengrynsgraut med rømmegrautlokk

Hemsedal: Flatbrød, kvikaku

Hol: Majjæl

Hovet: Fiskelefse/kastelefse

Hurum: Edelgriskoteletter

Kvisla: Gommokaku

Leveld: Vassgraut

Nedre Eggedal: Grøt med breste

Nedre Eiker: Mølje, møljebrød, vørterkake, blåbærklubb og karvekålsuppe

Nes: Asningskaku 

Nordre Modum: Julekål

Norderhov: Epledumpling, saftsuppe med helgryn

Rollag: Potetsuppe

Røyken: Blåskjellsuppe

Sigdal: Sigdalssnipp, brun kålsuppe

Sognedalen: Bløtkake med tyttebær

Svene: Flesberglefse

Søndre Modum: Julekål fra Simostranda

Torpo: Rummegraut

Varlo: Mølje, flatbrød til mølje, julekål, tykklefse, takkekake, Marilefse, bondelapper, Edvartsnipper

Votndalen: Rummebrød

Ål: Småmat, dylle, lefsekling og byggrynskrem

 

Hedmark

Alvdal: Rømmegrøt med mandelpotet

Hodalen: Rømmegrøt med fisk

Odal: Skansegaardens kransrullade, Skansegaardens smørkranser, Mor Sæther-snipper

Rendalen: Blandsmør med mandelpotet og rabarbrasuppe

Ringsaker: Karens Møssmørsuppe

Tylldalen: Rømmegrøt og fisk

Vang: Kalvestek, karamellpudding, Alexandrapudding

Åmot: Elghakk

 

Hordaland

Bjørgum: SupanesoppaBrimlefse, vossakling, flatbrød

Egdetveit: Rømmegraut, vassgraut, korv, havrekjeks, krydderkake, leverpostei, suppe med bacon, dravle, emissærkaker, grynasupan, ystepudding, blodpannekaker, leverkaker, bestemors kjøttkaker, mormors julebrød

Fitjar: Fleskasos, trollkrem, fruktgraut med heilgryn, eplekake

Kinsarvik: Hakkasteik, krotakaker

Odda: Grynasteik

Omvikdalen: Mjølkekaker

Osterøy: Brødpudding, Tante Karis Bløytelefser, stompakaker

Tysnes: Fleskasos

Voss: Blodpannekaker

 

Møre og Romsdal:

Eidsbygda: Vetens viltkarbonader

Frostadheia: Saltfiskball fra Smøla

Gjøra: Gubbost

Gossen: Gommegraut

Grytten: Småleiver, trollkrem, vassgraut, ripsdessert, krumvelling, sagogrynsuppe, heggebærlikør

Indre Fræna: Natronkaker, lagkake

Meisingset: Mølsgraut

Nesset: Potetlefse

Surnadal: Kjøtt og påsse

Tresfjord: Petra sine lefser

Valldal: Hermetiske plommer, pærer og moreller, jordbærkake, epleomelett

Valsøyfjord: Viltgryte 

Vassenden: Kleppsuppe

Vistdal: Sekkjepåse

Øverdalen: Reinsmør, saftsne

 

Nordland:

Beiarn: Møsbrømlefse

Buksnes og Hol: Rugbrød

Fauske og Sørfold: Leverpostei, gammelsei fra Salten

Hamarøy og Tysfjord: Gomme

Kjeldebotn: Mor Maias blodpudding

Løkta: Vafler med rogn, karvebakels

Musken: Gáhkko, tjukkerter og flesk

Nord-Rana: Grov ringakake, fin ringakake

Sortland: Blåbykaka, fersk sodd av lam, mølje (fersk fisk, lever og rogn) 

Steigen: Gammelsalta sei

Storseløy: Nordlandslefse

Sømna: Gomme

Ytre Rana: Kvitgomme fra Utskarpen

 

Nord-Trøndelag:

Grong: Klenning

Skatval: Flatbrød

Skogn: Klubb og duppe, glohani

Snåsa: Snåsaklubb

Sparbu: Hakkpøls, kleppsup

 

Oppland

Biri: Kalvedans med rød saus, karvekålsuppe

Brandbu: Potetsuppe, strull

Brekkom: Flatbrødsøll

Dovre: Rumbrød, skrivabrød, avletter, bordstabel, potetflatbrød, storskrivabrød, Dovregubbens Drøm (bløtkake med tyttebær), mjølkegraut og steikt flesk

Eina: Klarasuppe

Jevnaker: Blodklubb

Kolbu: Survelling,

Lesja: Morr, mjukbrød

Lesjaskog: Moltekrem, skrullo

Lom: Sonnløyft (råmjølkssuppe)

Lågen: Lågåsild-kaker, lågåsild

Nordre Land: Grynpølse, småbrød

Nordre Fåvang: Låkå

Nordre Ål: Rabarbrasuppe

Ranheim og Garli: Rakefisk fra Valdres

Ruste: Kvitpøsje

Røn: Majel

Skjåk: Mjølkegryn 

Snertingdal: Medisterkaker med kålstuing, rørt tyttebær

Søre Fåvang: Rosetter

Sør-Fron: Sirupskake

Torpa: Torpeklining, grynpølse

Tretten: Flatbrødsøyll, stekt fjellfisk

Ulnes: Kvitkako/kvikako

Vang: Kurv (spekepølse), kvikako, Kirstikako

Vardal: Grynpølse

Venabygd: Hakkakjøtt

Vestre Gran: Stekt flesk og duppe

Vestre Toten: Totenkringler, måneskinnsfromage, havrekjeks, sherrypudding og Mor Monsen-kake

Vågå: Stykkjybrød

Østre Gran: Grynsoddbyggryn saftsuppe, pannekaker, fersk suppe med klot, sauset klubb

Østre Toten: Fersk suppe med kjøtt og klot, saftsuppe med byggryn og rosiner, grynpølsesemulepudding

Øyer: Kål

Øystre Slidre: Majel, rummegraut

Åbjør: Gorobrød

 

Rogaland

Bjerkreim: Kråtekaker, hønsefrikassé, komler

Bore: Surmelkssuppe, gome, fruktgraut

Fjellbygda: Seldals-komler

Gjesdal: Mormor si Komla

Klepp: Klimpesuppe

Nedstrand: Byggrynsgrøt med pærepuré, hermetiserte pærer

Nærbø: Flatbrød

Orre: Havresuppe

Sandnes: Hedle-hestar, syrekaker, havregrynsvafler, surdeig, ambrosiabrød

Sirdal: Sofiekaker

Skjold: Krotekaker

Sola: Ambassadørkake, plukkfisk, dravle/gome, lever som vilt, gome

 

Sogn og Fjordane

Brekke: Mylse

Dalsøyra: Solbærsyltetøy

Fuglsetfjorden: Mylse

Gloppen: Blodkompar

Holmedal: Mylse

Innvik: Svele med pudding, klumpesuppe med erter (klempesuppe), plommekake

Olden: Sosakjøt, sviskegraut

Årdal og Helgheim: Raspekaker, rømmegraut

 

Sør-Trøndelag

Agdenes: Storfeskball med ister

Bratsberg: Trondhjemssuppe, vassgraut, blodpølse, blodpannekaker, gjeddekaker, mølje, eggedosis

Byneset: Bynessuppe

Børsa og Viggja: Sursild

Leinstrand: Fortennagraut

Nes/Oksvoll: Trøndersk tekake

Oppdal: Skrivabrød, tjukklefser, songraut, hyllkaku

Orkland: Mølsgraut

Rennebu: Mellekjætt, båttågrøt og søjnnløft

Rissa: Lofotkak

Rånes: Sildekaker, sildekarbonader, sildesuppe

Selbu: Selbu-lemse, klubb med duppe, flettmilje, kleppsuppe, tettemelk, selbugum

Singsås: Tyttebærgrøt

Skaugdal: Ferskt kjøtt og suppe

Soknedal: Eggost, sagogrynssuppe, kleppsuppe

Stadsbygd: Sildsuppe, ballsup

 

Telemark

Bø: Kling, spa

Fyresdal: Spikjefisk

Gjerpen: Telemarkskling, lefser, hønsefrikasse

Heddal: Flesk og dubbe

Holla: Ulefoss-pølse

Rauland: Kurv

Sauherad: Grisepølse

Siljan: Fersk suppe med elgkjøtt

Solum: Kransekake, sjokoladeboller, epledessert, konfektkake, fattigmann, potetgrøt

 

Troms

Kvæfjord: Blåbærgrøt, potetsuppe, rabarbrasuppe

Målselv: Elghakk, svartkake

Sørdalen: Jønnbrød fra Bardu

 

Vest-Agder

Bjelland: Sviskegrøt

Eiken: Dravlost

Finsland: Lapskaus

Greipstad: Krydderkake

Grindheim: Kleinde lefserlefser 

Gyland: Løkpanne

Holum: Gul ertesuppe med løksaus

Kvinesdal: Blodpylse

Lista:  Sylta gresskar, Harald's spesial, brokkoli-salat, kjøttkakerkjøtt og suppe

Marnardal: Julekake, sørlandskomper

Randesund: Randesundlefse, møssesmørmelkesuppe

Sira: Suppe fra Sira

Søgne: Fiskekaker, fiskegrateng, fattigmannskrem

Tveit: Ragnhilds sildekakersylta makrell

Øvrebø: Blodpuddingflatbrød,

Åseral: Serinerkaker

 

Vestfold

Hillestad: Elgkarbonaderertestuing

Hvarnes: Potetgrøt, epledrikk

Stokke: Bryggerhusets lapper (sveler), krabbelurer

Tjølling: Lettlaget rabarbradrikk

Vivestad: Elg i kål, kald ris med tyttebær, rabarbragrøt

 

Østfold

Agnalt: Fattigmannbakkels

Aremark: Kokt edelkreps

Askim: Hytteklædder, elgsuppe

Berg: Oldemors smultringer, bestemors kokoskaker, bestemors eplekake, svinekam

Borge: Mors lune epledessert

Degernes: Lagkake

Glemmen: Hjemmebrygget øl

Heen: Eidsberglefser

Hærland: Eidsberglefsa, benløse fugler, kålruletter, sherrypudding, trollkrem, klotvelling

Høie og Kirkefjerdingen: Sandkaker

Idd og Enningdalen: Skjærost

Jeløy: Vafler

Onsøy: Slåpetornlikør, Smaalensstuing

Rakkestad: Fylte riflekjeks

Rolvsøy: Stekt flesk og bønner, betasuppe, sviskegrøt

Rygge: Hvetekake, mandelspon, syltede rødbeter, druesalat, purregryte, tyttebærdessert, jordbærdessertsuppe, plommekake, sylteagurker

Rødenes: Kakaokaker, fiskefarse til fiskekaker

Råde: Rådesuppa, trøffelkake, gammeldags lagkake

Skjeberg: Rosenpudding, blåbærlikør, hyllebærlikør

Skiptvet: Julekake, flatbrød, goro

Spydeberg: Mølje

Svinndal: Tyttebærfromasj

Tenor: Røkt gås m/stikkelsbærrømme, pannebrød, hjortelegg, solbærkål

Tomter: Småkaker

Torpedal og Asak: Leverpostei, rå blåbærsaft, solbærsyltetøy

Torsnes: Lagkake, napoleonskake

Trøgstad: Elgkarbonader, sandkaker

Trømborg: Goro fra ho Ågot, falsk fyrstekake

Tune: Kokoskake fra bestemor

Varteig: Varteiglefsa

Ytre Hobøl: Grynsodd, hønsesuppe, blodklubb, egg og flesk i hvit saus, flesk og duppe, smørbrødkake

Øvre Hobøl: Rekecocktail

Øymark: Surkål

 

Har ditt lokallag sendt inn oppskrift uten å bli med i denne oversikten? Ta kontakt med prosjektleder Gunn Jorunn: gunn.sorum@bygdekvinnelaget.no 

  • Norges Bygdekvinnelag gjennomfører i 2017 prosjektet "Norsk tradisjonsmat"
  • Prosjektet er gjort mulig gjennom en gave fra Sparebankstiftelsen DNB 
  • Oppskriftsbidrag fra lokallagene i Norges Bygdekvinnelag legges ut på våre nye nettsider: www.norsktradisjonsmat.no