Hopp til hovedinnhold
Torunn Hovde Kaasa. Foto: Helle Cecilie Berger.

Torunn Hovde Kaasa. Foto: Helle Cecilie Berger.

Slik kan ditt lag hjelpe flyktninger

Torunn Hovde Kaasa gir gode råd om hvordan Bygdekvinnelagene kan bidra til å integrere flyktninger som bosettes i kommunene.

Torunn er leder i Telemark Bygdekvinnelag og flyktningkonsulent i Hjartdal kommune. 

Hun trekker frem alle lokallagene rundt om i Norges Bygdekvinnelag som har gjort gode tiltak og som tydelig viser at organisasjonen vår er full av muligheter.  

– Dette er jo rollen til Bygdekvinnelaget, vi tar oss av det lokale, det nære, sier hun.

BYGDEKVINNELAGENE HAR ÅPNET BYGDENE

Et eksempel er Inderøy Bygdekvinnelag som har skrevet trainee-kontrakt med Harya Zekaryas fra Eritrea. Hun ble også valgt inn i lokallagets styre.

– Siden vi satte i gang integreringstiltaket «Vi åpner bygda» i 2010 er det blitt gjennomført over 300 integreringstiltak i regi av Norges Bygdekvinnelag. Målsetningen er der fortsatt, at lokallagene skal bidra til at bygda blir rausere, åpnere og mer inkluderende i møte med innflyttere fra inn- og utland, sier Torunn.

SØK OM MIDLER TIL INTEGRERENDE TILTAK

Det er mulig for frivillige organisasjoner å søke midler til å utføre integrerende tiltak. Et av tiltakene i Regjeringens strategi mot barnefattigdom, 2015 til 2017, er å støtte organisasjonenes egne gode tiltak slik at flere barn og unge fra fattige familier får mulighet til å delta i organisert frivillighet utenfor idretten. Midlene vil gå til laget, mens medlemmene av laget legger ned gratis innsats.

I 2015 betalte Oslo kommune Røde Kors 2,6 millioner kroner i støtte for leksehjelp, så det er fullt mulig å få tilskudd til gode frivillige tiltak.

FRIVILLIGHETSSENTRALEN HAR EN NØKKELROLLE

Torunn er klar på at kommunene er interessert i å samarbeide med frivillige organisasjoner. Et formalisert samarbeid mellom kommune og frivillige organisasjoner kan skje på ulike måter: 

1. Kommunen kan invitere til samarbeid

2. Frivillige organisasjoner kan ta kontakt og spørre hva de kan bidra med

​– I det formaliserte samarbeidet kan kommune og frivillig organisasjon sammen løse utfordringene i lokalsamfunnet med å integrere flyktninger, forklarer Torunn.

I koordineringen av det frivillige arbeidet har Frivillighetssentralen en nøkkelrolle.

AVTALE MED FOTBALLGRUPPA

Gode arenaer for å starte integrering er felles interessefelt som idrett og musikk. Her finnes aktiviteter som ikke lar seg begrense av språk. I Hjartdal har kommunen en avtale med fotballgruppa i Heddal idrettslag. Klubben får 15 000 kroner for å skape aktiviteter som skal bidra til integrering og deltakelse for alle.

– Få av flyktningene som er bosatt i kommunen har sertifikat eller tilgang til bil, derfor er det viktig at noen kan hente og bringe til trening, og midlene kan for eksempel gå til å dekke utgifter til bensin, sier Torunn.

– Kanskje noen i flyktninggruppa i deres lokalsamfunn har et felles interessefelt med dere? Dere kan ikke påtvinge noen aktiviteter, men dere kan invitere inn.

INVITERER TIL BÆRPLUKKING

Gode tiltak i Hjartdal har vært trollkveld i Tuddal med barnas turlag og invitasjon til bærplukking. I tillegg har lokalavisa tatt initiativ til å samle inn penger til familier som har dårlig råd. Det ga blant annet muligheten for barnefamilier i Hjartdal å reise gratis til Tusenfryd.