Dyktige bakstedamer fra Svene i Buskerud: fra v. Kristin Baalerud, Ingeborg Kjenås, Ambjørg Lande og Kristine Bekjorden. Foto: Helle Cecilie Berger.
Dyktige bakstedamer fra Svene i Buskerud: fra v. Kristin Baalerud, Ingeborg Kjenås, Ambjørg Lande og Kristine Bekjorden. Foto: Helle Cecilie Berger.

Slik lager du saftig Flesberglefse

VIDEO: Erfarne bakstedamer fra Svene gir deg gode tips til lefsebakst på vedfyrt takke.

 

VIDEO: Se hvordan lage flesberglefse

 

Leder i Svene Bygdekvinnelag, Kristin Baalerud, inviterer til bakst av Flesberglefsa. Med på bakstelaget har hun lokale eksperter og kursholdere.

Ingeborg Kjenås har innredet en bakstekjeller med en ovnsfyrt takke. Ingeborg har skrevet ned oppskriften på Flesberglefsa fra håndbåren, lokal kunnskap. Oppskriften finner du nederst på denne siden.

Ambjørg Lande, på snart 92, og Kristine Bekjorden, på 87, viser at det er mulig å kjevle ut emner så tynne som matpapir. Fyringen av takkeovnen er et lite kunststykke som Ingeborg trakterer med stil. Hun bruker tynn granved som dekker hele ovnens lengde. Etter steking, smøres lefsene med en smør- og sukkerblanding.

Vi kan love deg – Flesberglefse, direkte fra steketakka, smaker himmelsk.

Og det beste med Flesberglefsa er at du også kan lage den. I videoen som følger denne artikkelen, får du mange gode tips fra våre eksperter om hvordan lage den perfekte lefsa. 

Her er oppskriften:

Flesberglefse

(etter Ingeborg Kjenås)

Gir ca. 35 emner av 90 gram

1,6 kg hvetemel

300 g meierismør/Bremykt

12 eggeplommer

¾ l kremfløte

½ l helmelk

Og hvetemel til utbaking (breiemjøl)

Fyll:

1 ¼ kg romtemperert meierismør

900 g sukker

Framgangsmåte:

Smuldre sammen hvetemel og smør. Rør sammen eggeplommer, kremfløte og melk. Bland dette inn i mel-/smørblandingen til en myk og glatt deig.

Når deigen er blandet sammen, deles den i like tunge emner etter hvor store lefser du vil bake. Rull jevne og fine boller. Jo bedre du får sammen deigen, jo lettere er det å kjevle ut runde lefser. Legg bollene på et brett strødd med hvetemel. Klem bollene gjerne litt flate og strø litt hvetemel over. Dekk til med et klede og så plast, og la brettet stå kjølig noen timer før utbaking, gjerne over natten.

Ved utbaking tas bare noen få emner inn på bakebordet av gangen. Bruk godt med hvetemel over og under lefsa når den kjevles ut. Kjevle ut lefsa så tynn som mulig. Er det mye mel på lefsa når den er ferdig bakt ut, kan den kostes rein med en myk kost, for eksempel en ny malerkost. Børst ren en plass på bakerbordet, snu lefsa og kost på andre siden. Stek lefsa på begge sider på takka. Lefsa skal få små lysebrune prikker når den er ferdig. Brett lefsa dobbel og legg til avkjøling under klede.

Ei og ei lefse smøres og deles i fire snipper. Smør bare på den ene halvdelen av lefsa og brett den andre over. Bruk gjerne en smørekniv/myk slikkepott til smøring og en skarp kniv til deling. Legg ønsket antall snipper i plastpose. Du kan gjerne fryse lefsene.

Bli medlem