Statsbudsjettet: Bygdekvinnene en ressurs i totalberedskapen for Norge
Bygdekvinnelaget er klar for å ta et større ansvar i beredskapssammenheng. Praktisk matkunnskap må inn i de lokale beredskapsrådene. Norges Bygdekvinnelag med alle sine lokallag og distriktslag er til stede over hele landet og kan bidra med sine ressurser, infrastruktur og kompetanse inn i rådene.
På høring i justiskomiteen på Stortinget i dag i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 var budskapet fra Anne Irene Myhr, leder vi Norges Bygdekvinnelag dette:
I oppfølgingen av Totalberedskapskommisjonen sin utredning vil matvareberedskap være sentralt. Vi håper Justiskomiteen ser at kunnskapen om praktisk matkunnskap er viktig for å nå målet om både økt selvforsyning og matvareberedskap, innledet Anne Irene Myhr.
Praktisk matkunnskap er ikke nevnt i kommisjonen sin rapport «Nå er det alvor». Bygdekvinnelaget er bekymret over at det ikke foreligger noen planer om hvordan vi skal lære oss å ta de norskproduserte produktene i bruk.
I tillegg får vi straks en brosjyre med beredskapsråd fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i postkassene våre. Et av rådene er at vi skal ha kunnskap om å kunne oppbevare maten på kjøkkenbenken.
Direktoratet oppfordrer oss videre: Konservering av mat gjennom sylting og hermetisering kan inngå et i beredskapslager. Da produserer du både langtidsholdbar mat, og kunnskap om matkonservering.
Mitt spørsmål er, hvor tilegner du deg denne kunnskapen?
Dette skjer samtidig som at faget mat og helse i grunnskolen er under sterkt press. Lærerne har ikke kompetansen, høyskoler og universitet prioriterer ikke fagutdanningen, kommunene nedprioriterer innkjøp av råvarer – og dette samtidig som at elevene setter de få timene de har høyt.
Bygdekvinnelaget er en frivillig organisasjon med 420 lokallag fra Akkarfjord og Tana i nord til Lindesnes i sør. Vi vil selvsagt fortsette å arrangere kurs i både dyrking, sylting, hermetisering og matlaging – og etterspørselen er stor.
Vi vil også fortsette å invitere skoleklasser med på ulike aktiviteter hvor praktisk matkunnskap læres i praksis. Poteten fra norsk jord blir både potetsuppe og potetkake etterpå, og kjøttet fra Nortura blir smakfulle kjøttkaker som spises rett fra gaffel.
Bygdekvinnelaget har i dag status som rådgivende organisasjon for UNESCO fordi vi er eksperter på tradisjonell matkunnskap. Nå ønsker vi å ta denne ekspertkompetansen inn i de lokale beredskapsrådene, og det målrettede arbeidet starter vi med nå.
Vi er til stede i hele landet, og har både ressurser, infrastruktur og kompetanse. Vi følger dermed opp kommisjonens anbefaling om at frivilligheten må være representert i beredskapsrådene både lokalt, regionalt og sentralt.
Totalberedskapskommisjonen er bekymret for frivillige organisasjoner sin utvikling, og deres arbeid med beredskaps- og krisehåndtering. Det er riktig observert.
Bygdekvinnelaget er i dag hovedsakelig finansiert gjennom frivillig arbeid, prosjektstøtte og medlemskontingent.
Vi oppfordrer derfor justiskomiteen til å se på sin egen post 71 Kap. 455 om at denne kan utvides og samtidig gi plass til Bygdekvinnelaget sitt arbeid med praktisk matkunnskap.
Les mer om saken i vårt høringsbrev til justiskomiteen: