Verv ei bygdekvinne
Vervetipsene sitter løst når fylkeslederne i Bygdekvinnelaget møtes.
Under fylkeledermøte hadde Karine Magnussen Nymark forberedt gode innspill til hvordan Bygdekvinnelaget skal ha minst 15 000 medlemmer innen 2020. Med seg i idémyldringen hadde hun Jorun Henriksen fra Frogn Bygdekvinnelag og Marit Gorseth, leder i Østfold Bygdekvinnelag.
Arbeidsgruppe
Karine startet med å fortelle at det skal nedsettes en egen arbeidsgruppe som skal jobbe med verving.
- Det skal foretas en grundig kartlegging av hvor våre lag er plassert, og hvor det har vært lag tidligere. Det vil være et verktøy som vil være tilgjengelig på vår nettside slik at det kan brukes av alle, forklarer hun.
- Økt fokus på verving må prege alle ledd av organisasjonen vår. Alle kan være med på denne dugnaden.
Det lureste jeg har gjort
Hjemme i Østfold overhørte Karine en samtale, som sier mye om hvor viktig det er å høre til et fellesskap, og ha en sosial møteplass i lokalmiljøet.
- To damer fortalte ei ung jente om hvorfor hun burde melde seg inn i Bygdekvinnelaget. De trengte ikke så mange argumenter, for jenta sa ”det er det lureste jeg har gjort. Hadde jeg ikke meldt meg inn i Bygdekvinnelaget, hadde jeg brukt lang tid på å bli kjent med folk i bygda, og jeg tror ikke jeg hadde hatt så mange gode venner heller”, fortalte Karine.
Gode tips i verving mener Karine er kommunikasjon gjennom sosiale medier og bruk av medlemsbladet Bygdekvinner.
- Bruk bladet aktivt. Ta det frem på møter. Hvis det er lite å informere om på et møte, så les for all del et intervju eller en artikkel fra bladet. Ved å gjøre det, påminner vi medlemmene enda en medlemsfordel.
Må få inn flere unge
Fylkesleder Marit Gorseth fra Østfold rettet en advarende finger mot at medlemsmassen ville ”forgubbes” om ikke nye medlemmer verves inn i Bygdekvinnelaget.
Hun mener Bygdekvinnelaget virker åpne for nye medlemmer gjennom åpne møter på skoler, misjonshus, bibliotek eller frivillighetssentraler. Møter hjemme hos medlemmene kan fort virke avskrekkende på unge medlemmer.
Marit mener agendaen på møtene må være interessante for unge kvinner. For selv om informasjon kan finnes på nettet, er det tross alt mye hyggeligere å møtes, ansikt til ansikt og å være sosiale.
- Unge kvinner ønsker å ta fram gamle tradisjoner. Selv om de kan lese blogger og få ideer via sosiale medier, ønsker de å være del av et kvinnefelleskap, sier hun.
Unge bygdekvinner
Jorunn Henriksen, mangeårig leder i Frogn Bygdekvinnelag, forklarte hvordan de i hennes lag hadde satset på å få inn nye, unge medlemmer, samtidig som de tar vare på dem som er litt eldre.
- Noen av våre yngre medlemmer forklarte at de har problemer med å få med seg venninger, for Bygdekvinnelaget virker for traust. Det viser at vi fortsatt har en vei å gå. Men jeg sier ikke at vi ikke skal holde på gamle tradisjoner. Det er kjempeviktig, mer nå enn noen gang. Samtidig må vi åpne opp og se hva de som kommer etter oss tenker og ønsker. Det er de som skal drive videre, sa Jorunn.
I Frogn har de greid å snu et lag i nedoverbakk til medlemsvekst. Sist søndag arrangerte de ”Bygda i bevegelse”, i regnvær og søle. Nesten 140 møtte opp, i alle aldre, med bæremeis og staver, og spiste gulrotsuppe av lokale gulrøtter.
- Det er viktig hvordan folk oppfatter oss. Brosjyren vår ligger på museum, bibliotek og flere andre steder i kommunen. I brosjyren ønsker vi å formidle at om du bryr deg om det du har rundt deg, om bygda di, barns oppvekst, trygg skolevei og norsk matproduksjon, ja da er du ei bygdekvinne. Og vi kan i fellesskap bidra til at vi får en bedre kommune å leve og bo i, sa Jorunn.
Budskap til nye mødre
For å møte yngre medlemmer, som gjerne har flyttet til kommunen, lager medlemmene i Frogn Bygdekvinnelag nyfødt-poser til nybakte mødre. Posene deles ut av helsesøster på første hjemmebesøk etter fødselen. I posen finnes heftet ”Mat for små mager”, et par hjemmestrikkede sokker og en vervebrosjyre, spesielt rettet mot dem som får posen. Tilbakemeldingene er at nyfødt-posene har gjort Frogn Bygdekvinnelag mer synlige i lokalsamfunnet.
I Frogn har Bygdekvinnelaget invitert yngre medlemmer til å fortelle hva de ønsker av laget. Resultatet har vært en ost- og vinkveld, og de har ønske om familiegrilling på stranda, sammen med barn og besteforeldre, etter at barnehagedagen er over.
- De unge ønsker at møtene begynner klokka 20 og være ferdig i 22-tiden. De vil ha noe matnyttig på møtene, gjerne lørdag eller søndag med aktiviteter med barna, forteller Jorunn.