Hopp til hovedinnhold
F.v. Astri M. Haukvik, Laila Glittenberg Moen, Vera Tinnes Solaas og Randi Brøndahl. Foto: Jens Marius Hammer, Telen

F.v. Astri M. Haukvik, Laila Glittenberg Moen, Vera Tinnes Solaas og Randi Brøndahl. Foto: Jens Marius Hammer, Telen

F.v. Vera Tinnes Solaas, Randi Brøndahl, Astri M. Haukvik og Laila Glittenberg Moen. Foto: Jens Marius Hammer, Telen

F.v. Vera Tinnes Solaas, Randi Brøndahl, Astri M. Haukvik og Laila Glittenberg Moen

Aktiv tradisjonsmatjakt i Heddal Bygdekvinnelag

Med lokalavisa på laget skaper damene i Heddal Bygdekvinnelag blest om lokale mattradisjoner.

Med ni store oppslag i avisa Telen har Heddal Bygdekvinnelag i Telemark virkelig lyktes i å skape oppmerksomhet om både lokallagets arbeid og lokale mattradisjoner. Arbeidet startet allerede i mai, etter at lokallaget satte ned en egen komité for å jobbe med innsamlingen av lokale tradisjonsmatretter:

- Vi spurte om lokallavisa ville bidra med å kåre kommunens tradisjonsmatskatt. Vi inviterte redaktøren i avisa med på det første møtet, hvor vi laget noen lokale tradisjonsmatretter, forteller Laila Glittenberg Moen. Hun er et av medlemmene i Heddals tradisjonsmatkomité, sammen med Randi Brøndahl, Astri M. Haukvik og Vera Tinnes Solaas.

Les mer om tradisjonsmatjakten og se hvilke lokallag som har sendt inn oppskrift her

God respons

Telen var positive til å bidra, og har i etterkant av det første møtet hatt flere store artikler om lokal tradisjonsmat i avisa – med oppfordring til publikum om å sende inn oppskrifter.

- Vi har fått mange tilbakemeldinger fra folk som har lagt merke til tiltaket, og det har blitt sendt inn opp mot ulike 20 oppskrifter. Vi har fått oppskrifter på både middagsretter, desserter, kaker og annet, sier Astri.

Juryen, som består av komiteen og lokallagsstyret, har valgt ut noen av oppskriftene som går videre til den avsluttende runden. Disse oppskriftene kan alle nå være med å stemme på gjennom avstemning i Telens nettsider. Den retten som får flest stemmer blir kåret til Notodden kommune sin egen tradisjonsrett.

Se avstemmingen på telen.no (ekstern lenke)

Et av de flotte oppslagene Heddal Bygdekvinnelag har fått, fra Telen 6.mai 2017

Mat på aktivitetsplanen

Heddal Bygdekvinnelag har også arrangert flere møter og kurs med mat som tema. Blant annet har de arrangert kurs i «Spiselige ville vekster» og invitert til åpent møte om røyking av kjøtt og fisk ved Stig Jacobsen fra Smart Fritid AS. Sistnevnte var populært blant både medlemmer og folk utenfor laget, og flere menn tok også turen.

- Det er stor interesse for mat i lokallaget, så vi har valgt å sette fokus på kortreist mat, ren mat og ville vekster i tillegg til tradisjonsmat. Intensjonen vår er at neste generasjon skal bli mer interessert i å lage mat fra bunnen av, forklarer Laila.

- Vi ønsker å bidra til at flere blir glad i både dyrke sin egen mat og oppleve gleden med å lage mat fra bunnen av.

7.oktober arrangeres Høstmarked på Notodden Torg. Her vil vinneroppskriften på den lokale tradisjonsmatskatten kåres fra de innsendte oppskriftene. Premien er en dag med kokken Helge Bråthen - trolig Notoddens mest erfarne kokk - og damene lover at det blir en spennende og opplevelsesrik dag for vinneren.

- Og vi skal dele ut smaksprøver på vinnerretten til besøkende, forteller Randi.

 

  • Alle lokallag oppfordres til å bidra med én oppskrift fra bygda si
  • Fylkeslaget der flest lokallag (prosentvis) sender inn en oppskrift vil få en premie på kr.10.000,-.
  • Oppskriften må være sendt inn innen 1.november for å telle med i konkurransen
  • All informasjon og framgangsmåte for innsending finner du HER
  • Oppskrift kan også sendes på epost til prosjektleder
  • Har du spørsmål? Kontakt prosjektleder Gunn Jorunn: gunn.sorum@bygdekvinnelaget.no