Foto: Helle Cecilie Berger/Coop.
Foto: Helle Cecilie Berger/Coop.

De beste julegavene lager du selv

Mange av oss er for lengst lei av stress og mas, der alle gode hensikter drukner i paniske butikkbesøk og bankkort som går varme. Så her er litt førstehjelp for å sikre en god førjulstid: Sånn lager du din egen julegave.

Lag ditt eget handlenett

Astrid Nåtedal Holmen i Hillestad Bygdekvinnelag klipper opp en Kiwipose og bruker den som mal for handlenettene hun syr.

Det er bare å finne fram gamle stoffrester fra gardiner eller duker.

 

Lag julegave sammen med barna

Det finnes mange spennende, selvlagde julegaver du kan putte på glass. Vi falt for dette tipset fra bygdekvinne Siv  Henningstad (sivshus.blogspot.com). Legg ingrediensene til hjemmelagde cookies, eller andre dekorative kjeks eller knekkebrød lagvis på et Norgesglass.  

Her er et forslag:

3 dl bygg/havregryn

1 dl mel

1 ss kakao

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

100 g lys sjokoladelinser

100 g mørke sjokoladelinser

Legg ingrediensene lagvis på et glass og press lett sammen mellom hvert lag.

Legg ved en koselig lapp med oppskriften: 
Smelt 200 g smør, rør inn 1 egg og bland sammen med innholdet fra glasset.  Trill ut små kuler og stek i 175 grader i 15 minutter.

 

Lag luksusmat til fuglene 

Vår prosjektleder Ingrid Lamark i Tradisjonsmatskolen passer godt på småfuglene og lager frøboller til dem. Her deler hun sin egenkomponerte fuglematoppskrift:

Du bruke de formene du vil, for eksempel  muffinsformer, små skåler, tomme yoghurtbegre, pepperkakeformer eller melkekartonger. Det er også veldig stilig å støpe meiseboller i små kaffekopper. Fyll koppen og heng den opp etter hanken.

200 gram matfett – enten delfiafett/ kokosfett eller smult. Du kan gjerne bruke fett fra kraftkoking eller som det har vært fritert annen mat i først, så lenge 
det ikke er tilsatt salt eller krydder.

200 gram frø- og kornblanding. Her bruker du det du har i huset, for  eksempel sammalt mel, nøtter, solsikke- kjerner, kornblanding, havregryn,  byggflak, gresskarkjerner

Smelt fettet langsomt på svak varme. Fettet blir veldig varmt og kan antenne hvis du bruker for høy varme. Sett platen på 3-4 av 6. Du skal ikke ha tørrvarene opp i fettet mens det er for varmt, da risikerer du å lage frityr. Hvis du bruker nøtter og store frø, kjører du dem i matmølla en stund så de blir hakket opp.  Det gjør ikke noe om bitene blir ujevne! Bland tørrvarene i en bolle og hell over fettet. Øs blandingen opp i former. Sett dem i kjøleskapet, eller ute, til de stivner. Det tar omtrent en time. 

Bli medlem