Hopp til hovedinnhold

Buskerud Bygdekvinnelag

Hole bygdekvinnelags sommertur

Onsdag 15. juni reiste 17 bygdekvinner av gårde med Askeladden buss på årets sommertur, som gikk til Grinakervev og deretter til Søsterkirkene på Granavollen, Hadeland.

Sjåfør Thor Andersen, kjørte oss trygt gjennom vakkert junilandskap fra Røyse til Hadeland.  Første stopp var Grinakervev på gården Nordre Grinaker.  Jo Lyngstad, andre generasjon på gården, var vår guide og fortalte om veveriets tilblivelse.  Det var hans foreldre som startet dette i 1989.  Vi fikk  omvisning i låven blant veveriets mange mekaniske vevstoler.  Han demonstrerte også den første vevstolen som ble anskaffet.  Etter en meget interessant runde var det litt tid for å ta en tur inn i butikken for å se på de mange vakre vevnadene som var i salg.  Og ja, det var flere som lot seg friste!

Deretter var det å sette seg inn i bussen og kjøre til Granavolden Gjæsgiveri, hvor vi fikk servert en nydelig lunsj.

Etter lunsjen var det omvisning i de to søsterkirkene fra Middelalderen, Mariakirken og Nikolaikirken.  En meget dyktig og kunnskapsrik guide tok oss med rundt.   Hun hadde bodd rett ved de to kirkene i 69 av sine 74 år, fortalte hun.  Mariakirken ble bygget før år 1150, og er den minste kirken.  Nikolaikirken er en basilika og ble bygget før år 1200.  Etter omvisningen inne i kirkene viste hun oss en runestein fra ca. år 1000 bak Nikolaikirken.  Steinen var kommet fra Ringerike.  Det ble benyttet kalkstein for å risse inn runer på, og denne steinarten finnes ikke på Hadeland.

Helt etter rute gikk hjemturen tilbake til Røyse.  Vel framme takket Inger Ullern de to som nå utgjør styret i laget, og som hadde lagt opp denne flotte turen:  Anne Marie Henriksen og Kirsti Bech.

 

Eva Daler