Hopp til hovedinnhold

Buskerud Bygdekvinnelag

Leders årmøtetale


Årsmøte ble gjennomført på telefon. Dette var nok en ny og spesiell opplevelse for de fleste. Referat vil komme senere, men her er lederens tale som et første bidrag fra møtet.

Velkommen til annerledes årsmøtet, i dag, tirsdag 12. mai 2020.

 

Lite viste vi hva vi hadde i vente den 12. mars 2020, og   hva som ventet oss i de nærmeste to måneder. Det er på dagen to måneder siden Norge ble avstengt, og vi fikk vår frihet begrenset.

I går sendte jeg dere et dikt av Nordal Grieg som han skrev i 17. maidagene 1940. Det begynner slik:

I dag står flaggstangen naken, blant Eidsvolds grønnende trær, men nettopp i denne timen vet vi hva frihet er…………..

 

8. mai 2020 feiret vi 75 år med Norges frihet. Mange av oss hadde heiset flagget denne dagen. Deriblant undertegnede.

 

Ja!  Vi har fått oppleve hva det vil si å bli fratatt vår frihet. 

Vår generasjon har ikke opplevet en krig.  Men vi kjemper mot en annen krig og den heter Covid-19. Coronaviruset.

Mange av oss har fått føle hva det vil si å bli isolert og satt i karantene, som de sier. Ikke kunne ha nærkontakt med slekt og venner.  Ikke gi sine nære en god klem.  Ikke håndhilse på sin gode nabo. Ikke forlate sitt hus. Ikke handle inn varer. Osv.

Vi har fått lempet på mange restriksjoner i den siste uken. De minste barna har fått begynne i barnehage og skole igjen. Ungdomskolen og videregående startet opp i går 11. mai så vidt meg bekjent.  Samfunnet begynner så smått å åpne opp igjen. Handelsnæring og næringsliv gleder seg til å starte opp igjen, men på en annen måte. Mye tid går med til å lære seg de nye restriksjoner. Regler endres nesten fra dag til dag. Vi må bare følge med og glede oss over at våre myndigheter har valgt en klok strategi for oss. Norge er blant de land som har få dødstall. Heldigvis!

 

Jeg håper at det på sikt kan komme noe godt ut av denne hendelsen.  Jeg håper at den oppvoksende slekt tar litt lærdom av dette og ikke tar det som en selvfølge at vi har daglige brød på vårt bord tilgjengelig bestandig.

Kanskje det er på tide å bli litt mer nøysomme?

Kanskje det er på tide å forlate «Bruk og kast» metoden?

Kanskje vi må være fornøyd med det vi har og ikke hige etter nye ting og opplevelser?

Kanskje det er på tide at Norge bygger opp et beredskapslager både på matkorn og andre livsnødvendige varer?

 

At denne hendelsen har vært en tankevekker for oss alle det er i hvert fall sikkert.

 

Tilbake til årsmøtet. Styret og meg inklusiv takker dere delegater som har sagt ja til å delta på det digitale årsmøte. Mange av oss har vært litt engstelig for dette ukjente og nye.  Jeg er imponert over dere som deltar her i dag. 

Vi kunne ha vært flere, men dato og uforutsatte ting har kommet i veien for flere.

Jeg er sikker på at dette kommer til å gå fint. Sammen skal vi gå gjennom de papirer som dere i forkant har fått tilsendt. Valgkomiteens forslag skal vi stemme over. Referat fra årsmøtet blir godt ivaretatt av to referenter. 

Representant fra NBK Unni Skadsem følger oss hele tiden. Det er betryggende å vite.

 

 Et viktig element på våre årsmøter har vært generaldebatten på dag 2. hvor delegater kan komme frem med sine synspunkter, spørsmål og ønsker.

Dette lar seg dessverre ikke gjennomføres nå. Styret har satt opp en resolusjon på bakgrunn av sak tilsendt styret. Dette skal vi stemme over og blir det flertall sendes resolusjonen til NBK.

 

Jeg oppfordrer dere alle til å ta kontakt med styret dersom dere brenner for en sak som dere ønsker skal bli belyst. Vi tar det opp til diskusjon i styret. 

 

Styret skal ha fysisk konstituerende styremøte 25.mai kl.1200 hos Marit Stevning på Lampeland.  Vi gleder seg til å møtes igjen.  Vi skal påse at vi har en meter avstand, og håndhygiene skal gjennomføres slik vi nå har lært oss.

 

På styremøtet skal vi planlegge veien videre for oss.

 

Jeg minner om: Landsmøtet i Norges Bygdekvinnelag lørdag 20. juni 2020 klokken 10.00 - 15.00.

https://bygdekvinnelaget.no/inviterer-til-digitalt-landsmote.

Jeg vil rette en stor takk til de soner i Buskerud som har satt inn leserinnlegg fra NBK. «Matberedskap i fellesskap» i sine lokalaviser. Jeg kan ikke se at innlegget er annonsert på Facebook.  Jeg har nok oversett det!  I disse tider er dette et høyaktuelt tema.

 

Lykke til med årsmøtet

Hilsen Fylkesleder i Buskerud

Sølvi Jødal