Hopp til hovedinnhold

Buskerud Bygdekvinnelag

Leder

Aud Teigen Gjerde

Leders tale


Kjære bygdekvinner.
Velkommen til distrikts-årsmøte her i Flå.  

Etter to år med digitale årsmøter er det nå utrolig hyggelig å kunne ønske velkommen til et fysisk møte igjen. De siste 2 årene har vært ganske spesielle for oss alle. Aktiviteter har blitt avlyst eller i beste fall utsatt. Men mange har også funnet løsninger og gjennomført aktiviteter og møter.

Vi hadde en liten lettelse i restriksjonene sommeren og høsten 2021, noe som gjorde at NBK fikk mulighet til å gjennomføre distriktsledersamling og studietur i august.

En fantastisk flott tur som starta med fly til Alta, videre med buss til Kautokeino, Karasjok, Tana og fly hjem fra Kirkenes.
Jeg har lagt ut noen bilder og en liten omtale på nettsida vår, eller så har jeg veldig mange flotte bilder, så det er bare å si fra om dere vil se.

I løpet av pandemien har vi blitt gode på å benytte nettet, møter er gjennomført på Zoom, en lærdom vi ser kan være et godt verktøy også i fremtiden. Vi greide også å gjennomføre et styreseminar i august. Jeg var budeie på Grøset sommeren 2021 og fikk derfor låne setra til 2 dagers styreseminar. Der jobba vi bl.a. med planlegginga til den Informasjonsdagen vi hadde på Lampeland.

I ettertid har vi prøvd oss på noen «Kaffe & prat» møter på Zoom. Litt variert deltakelse, men den siste vi hadde med tema Fremtidsfullmakt var bra. Jeg håper selvfølgelig at vi kan fortsette med slike samlinger på nett, der vi kan ta opp tema som dere ønsker å høre om.

------------------

Så fikk vi igjen innstramminger i november, men i februar skulle vi tilbake til normalen.
Men mange har vært skeptiske til fysiske møter, og styret vedtok derfor at sonemøtene kunne utsettes til seinere i vår eller til høsten.

Mange har nå hatt korona, og heldigvis for de aller fleste har den vel fortona seg som en kraftig forkjølelse eller influensa, selv om noen sliter med litt ettervirkninger med slapphet, pustevansker og dårlig kondis. Selv har jeg nok vært heldig, for jeg har hatt mye hardere influensa tidligere.

Men selv om en rekke sonemøter er utsatt, skal vi nå igjen ha fysiske sonemøter, medlemsmøter, inspirasjons-samlinger, kurs osv.

------------------------

Men vi har en utfordring. Skal vi klare å holde liv i organisasjonen vår videre, så må vi få med flere yngre medlemmer.
Jeg er veldig klar over at det er mange unge som synes det er behagelig å kjøpe den underholdningen de ønsker seg, isteden for å bidra med frivillig innsats selv. Og i våre dager har de fleste så god råd at de gjerne betaler medlemskontingenten mange ganger for å slippe egeninnsats.
Det jeg derimot tror mange går glipp av ved å ikke engasjere seg i en frivillig organisasjon, er den lærdommen det gir.
Selv vil jeg påstå at jeg har lært minst like mye ved å påta meg verv, som jeg har lært på skolebenken.  
Men da må jeg vel også si at jeg fikk organisasjonslivet inn med morsmelka, og ble et uhelbredelig organisasjonsmenneske.
Jeg kan huske jeg var med mamma på bondekvinnemøter som lita.
Så ble det 4H, bygdeungdomslag, foreldreutvalg, samarbeidsutvalg, kor, fagforening, teaterlag, swingklubb, korps og bygdekvinnelag.

Men forstå meg rett, godt voksne bygdekvinner som har kunnskap om tradisjoner, tradisjonsmat, og mye mer, vi har fortsatt bruk for å videreformidle denne kunnskapen til den yngre generasjon, men vi må finne de som er mottakelig for slik kunnskap.

Det har jo starta en trend med å bruke mer kortreist mat, vi skal resirkulere og være mer miljøbevisste.
Jeg trur vi som har noen år på baken har et litt annet utgangspunkt og kunnskap om dette som vi bør og egentlig er forplikta til å lære fra oss.

---------------------------

2022 er som dere veit «Frivillighetens år», og jeg har et håp om at vi kan klare å sette søkelys på det positive ved å bidra i frivillige organisasjoner.
Jeg håper dere lokalt også vil benytte anledningen til å vise hvor givende det er å jobbe med de sakene vi har på respektive arbeidsplanen rundt i lokallaga våre.

I lokallagsinfoen som ble sendt ut står det om NBK sitt nye pilotprosjekt «Sammen for inkludering 2022-2024», der vi blir oppfordra til å gå sammen med andre frivillige og kommunen for å lage arenaer der vi kan gå sammen om å tilby kvinner med minoritetsbakgrunn kompetansegivende aktivitet og opplæring.

Har dere ideer om aktiviteter og prosjekter dere kan gjøre så ikke nøl med å bruke Frivillighetens år 2022 i søknader om støtte.

---------------------------

Litt tilbake til medlemstall. Vi har et medlemsregister på nettet som vi bør bli flinkere til å bruke. Der kan vi selv gå inn og endre når vi har hatt årsmøte, og legge inn nye navn på de ulike verva. Vi har og oversikt over hvor mange medlemmer og hvem som har betalt. Om noen endrer mailadresse er det greit for den enkelte å gå inn og rette opp dette, likeså sjekke at postadressa er riktig slik at medlemsbladet kommer i riktig postkasse. Kan det her være et aktuelt tema på et medlemsmøte?

---------------------------------

Styret har mottatt en sak som ønskes tatt opp på dette årsmøte.  Det dreier seg om årsmøtet og hvilke dager vi skal bruke. Styret sendte ut spørsmål der vi lurte på om det var stemning for 1 eller 2 dagers møte, og den tilbakemeldinga var ganske entydig at det var ønske om 2 dager. Jeg har ikke vært med i det gamet her så lenge, jeg var faktisk observatør på mitt første årsmøte på Klækken, og de to siste årsmøtene har vi jo hatt digitalt, så jeg har støtta meg til mer erfarne bygdekvinner, og forstått at det har vært fredag og lørdag som har vært vanlig å bruke.
Men jeg har ingen problemer med å forstå argumentasjonen om å ha det lørdag og søndag, slik at de som er yrkesaktive kan delta og slippe å be seg fri fra jobb for å delta på årsmøtet, for det er vel flere av dem vi vil ha med?
Men vi skal ta diskusjonen og fatte et vedtak seinere.

Jeg har hørt noen si at distrikt og sentralleddet er unødvendige pengesluk, og medlemmene får ikke noe igjen for det. Ja er det det?

Om det er syklubber dere ønsker dere ute i lokallagene, så mener jeg faktisk at det er en privatsak.

Norges Bygdekvinnelag er en landsomfattende organisasjon og jeg mener alle nivåer har sin funksjon. Det er fritt frem for alle som ønsker det å ta verv og se hva som blir gjort på de ulike nivåene, men det krever at du er villig til å bidra i felleskapet. 

Men det sier seg selv at det koster penger. På det her årsmøtet så betaler dere mat og opphold hver for dere. Distriktet må dekke resten, og det betyr styremedlemmer og andre tilleggsfunksjoner, gjester, underholdning, gaver og møterom/lokaler.

Når vi har inspirasjonsdager, er det også kostnader ut over det den enkelte deltaker eller lokallaget dekker. Den dagen vi hadde på Lampeland i fjord høst kom vi vel likevel ganske godt ut av da vi søkte og fikk midler fra Studieforbundet kultur og tradisjon, men det er ingen selvfølge at vi får dekket alle tilleggskostnader der.

Våre inntekter er medlemskontingent, det er annonseinntekter i årsmeldingen og det er Vandreloddboka og evt. støtte vi kan søke å få fra Studieforbundet eller andre institusjoner som fordeler midler.

---------------------------------

Jeg kan vel heller ikke komme utenom å nevne krigen i Ukraina.
Det er helt forferdelig hva en mann kan få seg til å gjøre.
Vi kan alle lure på hva som foregår i hodet på den mannen (ja for det er vel fortsatt bare menn som kan finne på slike handlinger)?

Det er da jeg sier at jeg er veldig glad jeg ikke forstår hva han tenker, for da hadde jeg vært like gal selv.

Men krigen er et faktum og det får store konsekvenser ikke bare for dem krigen rammer i Ukraina.
Vi har jo fått noen av dem ganske nære her, og måtte jo flytte ut av hotellet for å gi plass til mennesker som er på flukt fra krigen.

Men det får også konsekvenser for oss i resten av verden.
Det første vi har merka er at priser på energi og drivstoff har økt enormt og maten blir dyrere.
Og hva vil skje med matvareproduksjonen i et krigsherjet Ukraina som har dyrka og eksportert mengder med korn?
Da er det vel på sin plass og tenke selvberging.
Vi fikk en liten oppvekker under pandemien om hvor sårbare vi er når grenser blir stengt. Så jordvern og kortreist egenprodusert mat må være en jobb vi må fronte videre.

-------------------------------

Det gjelder å være synlig.

Vi må profilere oss ved bruk av både sosiale medier som nettsida, facebook, instagram osv. men også i lokalavisene.
Vi må vise verden rundt oss hva vi holder på med, og hva vi kan invitere andre til å bli med på.
Har vi ikke den kunnskapen i laget vårt, hvordan kan vi da skaffe den?

------------------------------------

For oss som fortsatt vil ha levende bygder og et levedyktig Bygdekvinnelag, hvordan skal vi få det til?

Vi trenger mange nye, gjerne yngre medlemmer.

Så vi ønsker at hvert medlem verver minst ett nytt medlem hver,

vi ønsker at alle lokallag vil profilere seg mer på nett og i lokalaviser,

vi ønsker at mange stiller seg positivt til tillitsverv og

vi ønsker at alle lokallaga må følge med i utviklingen i den digitale verden. 

--------------------

Jeg vil til slutt rette en takk til dere alle for den innsatsen dere bidrar med, ingen nevnt, ingen glemt.

-----------------------------

Jeg ønsker dere alle et godt årsmøte.

Hilsen distriktsleder Aud Teigen Gjerde