Hopp til hovedinnhold

Buskerud Bygdekvinnelag

Deltakelse på landsmøte 2024

Deltakelse på landsmøte 2024

Utsikt fra Aksla

Utsikt fra Aksla

God stemning på landsmøtet

God stemning på landsmøtet

BBKL hadde innspill til kontingentfordelinga

BBKL hadde innspill til kontingentfordelinga

Underholdning fra Vaffeltausene

Underholdning fra Vaffeltausene

Reisebrev fra landsmøtet til Norges bygdekvinnelag 7-8 juni i Ålesund

11 forventningsfulle damer dro fra Buskerud til Ålesund allerede den 6. juni 2024. Damene fra Bingen bygdekvinnelag feiret 75 årsdagdagen til laget sitt i år, og tok dette samtidig som en jubileumstur. Det skulle bli litt av en tur!

Landsmøtet var lagt til Scandic hotell midt i byen Ålesund.  Varaordfører Monica Molvær ønsket velkommen til byen med å dra noen linjer tilbake til oppbyggingen av Ålesund i jugendstil, som skjedde etter bybrannen 23. januar 1904.  800 hus brant den gangen og 10 000 personer ble husløse.  Den norske stat bidro den gangen med kroner 5000,- til gjenoppbyggingen av byen, til sammenligning bidro keiser Vilhelm av Tyskland med kroner 600 000,-. Uttrykket før og etter « at Ålesund brant» har vi vel alle hørt, at den kyske keiseren engasjerte seg ,ga brannen internasjonal oppmerksomhet.

Turistmagneten «Aksla» er et utsiktspunkt over byen der flere av oss i løpet av oppholdet fikk prøve de 418 trappetrinnene opp.  Mange av oss fikk også med seg byvandring i sentrum der en godt voksen, men kvikk og slagferdig guide fortalte om byen sin. 

Møre og Romsdal fylkesstyre hadde lagt ned et stort arbeid med landsmøtet, og presenterte seg og området rundt byen i en filmsnutt vi fikk se under åpningen.  De organiserte også tur for deltagerne til øyriket utenfor byen på kvelden 8. juni, men da hadde vi damene fra Buskerud satt kursen hjemover.  Hver av deltagerne fikk en gavepakke med lokalprodusert salt, og i sine velkomstord dro lederen de historiske linjene tilbake til stiftelsen av Norsk bondekvinnelag i Spjelkavik i 1917. 

Leder Jorun Henriksen ønsket velkommen, og trakk i sin tale frem en del saker Norsk bygdekvinnelag har arbeidet med de siste årene: 

Skolemåltid bør lages av norske råvarer.  Det sikrer at alle barn i skolen får et fullverdig måltid i løpet av skoledagen, det likestiller barna og det fremmer læring.  Faget mat og helse i skolen bør prioriteres. 

Norges bygdekvinnelag arbeider for jordvern, og de mener at vi bør gjøre poteten til kjendis i det norske kostholdet.  NM i potetskrelling på Hamar i 2023 var en morsom konkurranse i dette arbeidet.

«Bygda er for alle» og Norges bygdekvinnelag deltok på Prideparade i Oslo i 2023.  Verveuka i august oppfordres alle lag til å delta i. 

2 saker ble sendt som resolusjon fra landsmøtet: Den ene saken var at praktisk matkunnskap må tas inn i norske kostholdsråd, og den andre saken var at plastbruken må ned. 

Buskerud bygdekvinnelag hadde sendt inn en sak til landsmøtet der vi ville at medlemskontingenten ble delt med sentralleddet slik at lokallagene fikk tilbake 15 % av kontingenten, fylkesleddet fikk 15 % og de resterende 70 % tilfalt Norges bygdekvinnelag sin sentraladministrasjon.  Dessverre fikk ikke vårt forslag tilslutning i landsmøtet og falt i avstemming. 

Kulturkvelden for alle deltagere var på Scandic hotell, og festkledde bygdekvinner både med og uten bunad toget inn til pent dekkede bord. 

Først var det revyartisten Anita Nyhagen fra Møre og Romsdal som fikk lattermusklene i aktivitet når hun fremstilte forskjellige kvinnetyper fra lokalsamfunnet.  En musikkgruppe kalt «Vaffeltausene» spilte opp med mange kjente og kjære sanger, både gamle og nyere som «Har du fyr», til stort engasjement fra salen.  Et uvanlig sprettent medlem av Nord-Odal bygdekvinnelag danset lausdans mellom bordene til lyden av fela til musikkgruppa.  Når en i tillegg tilføyer at medlemmet var iført bunad, er det en prestasjon i seg selv. 

Årets bygdekvinnelag ble «Gossen» bygdekvinnelag og de fikk kroner 10 000,- + fri reise og opphold på landsmøtet.  Blant aktivitetene de blant annet hadde hatt i øysamfunnet sitt utenfor Molde var ungdomsdisko med innleid DJ.  Sprekt bygdekvinnelag! 

Blant punktene på møtets 2. dag var premiering av strikkekonkurransen hashtag#strikk ung 40.  Flere flotte vinnerplagg ble presentert av sekretariatet av Norges bygdekvinnelag og vinnergenseren stikket av Kirsti Lund fra Stokke bygdekvinnelag hadde også blitt laget i 3 jakkevarianter.  Premien var en garnpakke til kroner 4 000,- 

Valget ble gjennomført og nytt styre innsatt.  Ny leder ble Anne Irene Myhr fra Nord Trøndelag.  Jorun Henriksen ga seg etter 5 år som leder. 

Vi i Buskerud bygdekvinnelag har hatt en flott opplevelse på landsmøtet 2024 og vi har fått møte mange flotte bygdekvinner som forteller om ulike lokale varianter av arbeidet sitt i Bygdekvinnelaget.  Bygdekvinnelagene favner alle! 

Og i tilfelle noen lurer, «de 11 forventningsfulle» var Anne Britt Jellum, Aud Berit Teigen Gjerde, Mette Rustand, Britt Guton Halland, Ingrid Bermingrud Terum, Gerd Kristine Leversby, Vigdis Høisen, Solveig Kongsrud, Karen Dale Juvet, Ingrid Bergan og Ruth Rustand.