Hopp til hovedinnhold

Buskerud Bygdekvinnelag

Fullt hus på Leikvang

Fullt hus på Leikvang

Frivilligsentralen May Britt Neshagen

Frivilligsentralen v/May Britt Neshagen

Lise Gravermoen fra landbruksetaten

Lise Gravermoen fra landbruksetaten

Underholdning v/Britt Nymoen

Underholdning v/Britt Nymoen

Sonemøte i sone C

MODUM, SIGDAL OG EGGEDAL i Leikvang grendehus 8 september kl.19.00

Eggedal bygdekvinnelag inviterte alle lagene i sone C til høstmøte der 42 bygdekvinner var samlet. Lederen Sigrun Thales ønsket velkommen og hun spilte trekkspill til sangen SANGEN TIL BYGDA.

 

  1. Frivillighetssentralen

 

May Britt Neshagen fra frivillighetssentralen fortalte om alle aktivitetene. Håndarbeidskafe på frivillighetssentralen, Data Kafe på biblioteket i Eggedal drop in, Gå venn- aktiv omsorg, En til en oppdrag, Enkel vaktmestertjenester

 

  1. Aud Teigen Gjerde fra Buskerud Bygdekvinnelag informerte om inspirasjonsdagen på Eek gård.

 

  1. Anne Britt Jellum sone representant for sone C informerte om sonemøter i sonen. Det bør være et sonemøte i året. Det bør gå på omgang mellom laga. Hva med fellesmøter?

 

  1. Lise Gravermoen fra landbruksetaten fortalte om poteten.

 

Poteten,inkaenes viktigste kulturplante, ble tatt i bruk av spanjolene på 1500-tallet.Poteten inneholder mye vitamin c, og sjøfolkene fra Spania hadde god nytte av den på reisene over Atlanterhavet. Poteten var effektiv mot skjørbuk, som ellers var et problem for sjøfarerne.

Fra Spania spredte bruken av poteter seg først til Italia og Tyskland, senere til Irland og andre land.  Poteten kom til Norge rundt 1740, og potetprestene hadde en svært viktig rolle i arbeidet med å opplyse folk om hvor viktig det var å spise denne knollen. Poteten har vært med på å sikre tilgang på næring i både gode og dårlige tider, og har på den måten vært en viktig i det norske kostholdet. I perioden mellom 1809 og 1835 ble dyrking til mat seksdoblet! Folk ble avhengig av poteten, og den ble en viktig del av det norske kostholdet. Virkelig fart ble det da de fant ut at de kunne bytte ut kornet med poteter til brennevinsproduksjon. Under andre verdenskrig ble det dyrket poteter på plener, i hager og parker for å skaffe mat. Det har aldri blitt dyrket så mye poteter i Norge, siden den gangen ble det dyrket dobbelt så mye poteter som i dag.

 

Britt Nymoen underholdt med: Alder mer enn tall.

 

Kaffe med rundstykker og kringle.

Loddsalg, mange fine gevinster,

 

  1. Sonens 5 minutter:

 

Bingen: Laget har 10 medlemmer.  Besøk på biblioteket i Skotselv. 8 mars møte på Solhaug, det var foredrag av hjerneforsker Marte Syvertsen. Hun tok for seg hjernens utvikling fra 0 år til ca 22 år, hjernen er ikke fullt utviklet før ca 22 år. Fellesmøte på Snarum, Tur til Krøderen kro, Verving.

 

Snarum: Laget har 24 medlemmer, har medlemsmøter 1 onsdag i måneden, avlegger auksjon, hørselskontakt fra Modum. Mange nye medlemmer under 40 år.

 

Søndre Modum: Laget har 20 medlemmer. Tema på møtene: Svensrud gartneri, utdeling av 4 års bok i Nykirke laget baker boller til barna.2 november medlemsverving, besøkt Sigdals mølle, konserter.

 

Øst Modum: 25 medlemmer 75 års jubileum, grønt loppemarked, sommertur til roseslottet, medlemsmøte fremtidsfullmakt advokat fra fylke/stadsforvalter, høsttakkefest grønnsakssuppe, åpen fest for bygda, juleavslutning Hadeland glassverk, Fjordvåg, lekedag Natvedt camping, klesbyttedag.

 

Nordre Modum: 24 medlemmer   8 nye medlemmer på 2 år ca 40 år, hjemmeside facebook årsplan bakemøte småkaker, julemøte rakfisk tematur til Østfold Aremark Bøensæter gård farmen kjendis fermentering, ulike turmuligheter, redesign, kunst markering, hagevandring.

 

Sigdal:30 medlemmer, har møtene på Nerstad, Afrika eventyr, blomster møte, plante blomster, tur til Nakstadborgen, middag på Borgerstua, Åse Klundelien foredrag om Margrete den første, trollhistorier av Inger Lise, årsmøte, turbok sagn og historier, julemøte grøt utlodning, bakt med flyktninger fra Ukraina verdens beste, sveler, vår dag med flyktninger tradisjonsmat Ukraina, bygdedagen museet.

 

Eggedal S:10 medlemmer, møter 1 gang i måneden på Borgerstua, julemøter middag rømmegrøt salg Mølla. Legge ned laget?

 

Nedre Eggedal: 7 medlemmer, har møtene privat hos hverandre, 5 medlemsmøter, julemøter, julegrantenning, skogbruksetaten smøre rundstykker, besøker eldresenteret, 3 dagers tur Skien, Kragerø, Åsgårdstrand. frivillighetssentralen laget har vært med i 2 dager for å lage mat med 4 klasse til 8 klasse, tomatsuppe, grønnsaksuppe med pølse,Laget har hatt felles juleavslutning med middag på Borgerstua Eggedal S.

 

Sone Møtet ble avsluttet med fellessang La oss leve.

 

 

Anne Britt Jellum

referent