Hopp til hovedinnhold

Hedmark Bygdekvinnelag

Hedmark Bygdekvinnelag på medlemstur foran Sibeliusmonument

Organisasjonssjef Annika Jansson i Marthaförbundet

Håndverkstime på Helsingfors Finska Samskola

Jentene i røykbadstue

Ostebutikk i Saluhallen

Hedmark Bygdekvinnelag på medlemstur

Medlemstur til Helsinki 22.-25. november 2018


27 medlemmer fra Hedmark Bygdekvinnelag deltok på medlemstur til Finland i november.

Vi bodde på Krapi, et gårdshotell med naturskjønn, landlig beliggenhet, men allikevel kun 30 min kjøretur fra Helsingfors.

Vi ankom Krapi på torsdagskveld, spiste godt fra restaurantens bugnende høstbuffet og la oss i de myke sengene i hotellet bygget i gammelt fjøs.

På fredag var det fullt program med organisasjonsbesøk og skolelunsj. Dagen startet med besøk til Marthaförbundet. Her fortalte organisasjonssjef Annika Jansson om Marthaförbundet og Ung Martha. Les gjerne her hva de gjør for sine 10 000 medlemmer: https://www.martha.fi/sv/start/ og https://ung.martha.fi/start/ 

På Helsingfors Finska Samskola viste lærer Liisa Sierla oss rundt i både mat og helse -klassen og håndverksklassen. I håndverkstimen strikket 11-åringene sokker og imponerte oss bygdekvinner. Vi spiste skolelunsj - kyllinggryte med råkost, brød og melk - og hørte om skolematordningen i Finland. Skolekjøkkenet produserer mat til 1400 personer hver dag, råvarekostnader 1 € (ca 10 kroner).

På ettermiddagen besøkte vi bygdekvinnelagets "tvillingsøster" Maa- ja Kotitalousnaiset (Rural Women’s Advisory Organisation) og fant ut at vi har mye felles med denne organisasjonen av 40 000 medlemmer. Vi håper at dette var starten av en god samarbeid mellom våre organisasjoner!

Lørdag var vi turister i Helsingfors. Vi ble kjent med denne nordiske storbyen med en lokal guide, og besøkte den gamle Saluhallen som selger ferske matvarer, kjøtt, brød, ost og fisk. Tilbake på Krapi på kvelden fikk vi nyte  en finsk spesialitet: røykbadstue med 1400 kg stein som varmes sakte opp. Mange av oss var modige og dyppet i den kalde innsjøen innimellom. En eksotisk og avslappende opplevelse!

Vi ble servert en fantastisk julebuffet med finsk julemat på Krapihovi restaurant. 

På søndag besøkte vi blant annet besøkssenter på Fazer sjokoladefabrikk. Her gikk vi en opplevelsesrik tur gjennom sjokoladefabrikkens historie, innovasjoner og ikke minst deres velsmakende produkter. 

På vei hjem var bagasjen fylt med gode minner og nye vennskap fra Finland. Takk for turen!