Om mat og forbrukermakt

Uttalelse av Årsmøte i Hedmark Bygdekvinnelag, for 1200 bygdekvinner i Hedmark Bygdekvinnelag

Av Sanna Røhr, leder og Åse Bjerke Lilleåsen, nestleder

Hedmark Bygdekvinnelag inviterer deg som forbruker til å stå sammen med oss og bruke vår forbrukermakt og vår felles stemme angående maten vi handler og spiser.

Matvarekjedene Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop står for over 99 % av Norges matvarehandel. De har stor makt til å bestemme hva vi spiser og til hvilken pris. Kjedene fyller butikkhyllene med sine egne merkevarer (EMV) som utgjør nesten 40 % av alle varer som finnes i butikkene.  EMV er produkter med ofte ukjent opprinnelse og annet innhold enn sammenlignbare produkter fra produsenter vi kjenner fra før. Matvarekjedene skryter at de senker prisene ytterligere og at nordmenn kan stole på at prispress fører til billigere mat til forbrukeren. Mens her finnes ingen vinnere, unntatt kjedene selv: råvareprodusenten og foredlingsbedriftene, bonden og fiskeren får redusert betaling eller vanskelig omsetning av sine produkter; forbrukeren får mindre utvalg og til slutt betaler vi samme pris enn før.

Det er gledelig å se at den generelle holdningen til mat og kosthold er i endring. Vi forbrukerne er blitt mer bevisst på hvor maten og råvarene kommer fra. Norsk matproduksjon er svært bærekraftig i forhold til importert mat fra andre land, det brukes minimalt med antibiotika og dyrehelsen blir ivaretatt. Derfor står vi i bygdekvinnelaget på for mat produsert i Norge. Vi vil at både store og små produsenter skal ha mulighet til å få sine produkter til markedet – og til våre matbord. Vi ønsker kvalitet framfor billige erstatningsprodukter.

Vi oppfordrer forbrukerne til å ta bevisste valg i matbutikken og å ta vår felles makt som forbruker på alvor. La oss sammen kreve flere valgmuligheter og større utvalg i matvarebutikkene. Produktene vi kjøper bør være tydelig merket med opprinnelsesland, ingredienser og tilsetningsstoffer. Og hvis ikke, sier vi ifra! La oss sammen snu matvarekjedenes makt til forbrukermakt.

Bli medlem