Hopp til hovedinnhold

Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag

Dette er Tilde fra Grong


Tilde Fagerstrand Heia er styremedlem i Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag.  Gjennom dette intervjuet blir vi bedre kjent med en aktiv, engasjert og likanes ung dame fra Jørum gård i Grong. 

Tilde er 37 år, og bor i Grong
Hun er gift og har 2 sønner på 9 og 7 år og ei datter på 2 år.

Tilde bor på Jørum gård i Grong. Hva bruker dere gården til?

Vi driver ridesenter og inn på tunet virksomhet. Vi samarbeider med Grong videregående skole i tillegg til Grong barne-og ungdomsskole og Overhalla barne og ungdomsskole. Vi har da elever som er her på en annerledes skoledag. De er med på ridning, håndtering av hest, stallarbeid, og litt praktisk gårdsarbeid. Vi har elever i stallen hver dag, og de er veldig dyktige og hjelpsom. Får god kontakt med dyra våre og det gir mye mestring.

Vi har også fast og godt samarbeid med Barnevernet, og tilbyr ridehelger som avlastning til barn og ungdommer.

I dag har 28 hester på stallen av raser som islandshest, fjording, nordlandshest og norsk varmblods ridehest. Og vi er beryktet for å ha verdens snilleste hester. De er våre beste kollegaer og dermed må de behandles deretter. Vi har de aller fleste på utegang og alle har en hestekompis å være sammen med. De fleste av våre hester har vi avlet selv.

Vi tilbyr ridekurs som vi arrangerer høst og vår, rideleir 5 uker på sommeren, handicap ridning, dropp-inn ridetimer, og ridehelg 1 gang i måneden. Gårdshuset vårt er stort og de som er her på leir kan velge om de vil overnatte i huset vårt eller delta kun på dagtid.

I tillegg til hester har vi 43 vinterfôret villsau. Vi har holdt på med sau i litt over ett år nå, sauefjøset er nybygget og bygget slik at sauene selv kan velge om de vil være inne eller ute hele døgnet. Det er en løsning dyra ser ut til å trives godt med, de ligger gjerne ute også på vinteren når det er tørt og vindstille ute.

Smådyr hører også med til et gårdsbruk, vi har hunder, katter, minigriser, kaniner, marsvin og en del høner og haner. De er populære å kose med når hestene skal hvile litt. Og barna lærer fort å respektere disse dyra også selv om de er små.


Har din interesse for hest alltid vært der?

Jeg er ikke den jenta som gikk og maste på å få egen hest, der var jeg aldri. Mine foreldre bestemte seg for å kjøpe hest da jeg var ca. 8 år og ingen av oss hadde noe erfaring. Men det var det som skulle til for å bli bitt av hestebassillen. Jeg red for ulike instruktører og konkurrerte mye. Min favoritt gren har alltid vært sprangridning. Jeg gikk hestelinja med landbruk på Val vgs., før jeg videre gjorde ferdig agronomutdanning og studiekompetanse. Jeg fikk meg jobb i en dressurstall i Nesodden og var der et års tid, til jeg kom inn på Norsk Hestesenter Starum. Jeg fikk utdannet meg til ridelærer trinn 1 og trinn 2. Jeg jobbet også på en sprangstall ved Sola i Rogaland, der jeg var ansvarlig for rideskolen. Var der i 2 år før jeg flyttet hjem.

Jeg jobbet hjemme noen år som ridelærer og ansvarlig for stalldrifta, til jeg og min mann fikk ta over gården i 2018.

Jeg har gått masse ulike kurs og alltid likt å kunne være allsidig med hesten, derfor har jeg også satt meg inn i horsemanship og vært engasjert i unghester og deres oppbygging til å bli ride og kjørehester.

Jeg er ikke ferdig utlært innen hest og går nå skole der hvor jeg lærer meg å bli hovtrimmer. Med så mange hester på gården er det kjekt å kunne dra nytte av god kunnskap om hoven og ta mesteparten av hovstellet selv.

Hvordan vil du beskrive nabolaget ditt?
Jeg bor i et kreativt nabolag, med mange kvinnelige gründere i rundt meg. De har gått sammen og kaller seg for Elvelangs Namsen. Vi har både Strikkeburet, Traktorpikene, Jenny på Jørem og Leksås gårdsmat i kommunen. Min mor Karin startet opp firmaet Hjertestua som er nabohuset på gården vår, etter at vi tok over. Som en av elvelangs tilbyr hun holistisk massasje og på sommeren har hun cafe.


Hvorfor ble du med i Bygdekvinnelaget i Grong?
Jeg har vært medlem i Grong bygdekvinnelag endel år nå. I min familie har de alle vært bygdekvinner, min tante og bestemor var medlemmer da de levde, jeg og min mor er fortsatt medlemmer. Jeg har sittet i styret som styremedlem i 2 av årene. For meg handler det om å være engasjert i bygda. Jeg liker å være med å bidra og er ikke redd for å delta på dugnader. Dugnader er for meg en arena vi møtes, jobben blir gjort og det er alltid noen som har med noe godt til kaffen. Jeg syns det er greit å kunne ulike mat tradisjoner, og lært meg å bake flatbrød via bygdekvinnelaget. I tillegg ble jeg fort oppgradert til å bli klenningsteker da damene i min slekt kunne dette veldig godt, ikke noe press der altså.

Jeg liker samholdet vi har i bygdekvinnelaget og jeg synes styret er flink til å finne turer og plasser jeg ikke hadde tatt meg tid til å se om ikke de hadde arrangert det. Jeg liker godt at vi er spredt i alder og synes det er moro å høre på ulike historier.


Hvorfor tenker du at Bygdekvinnelaget har en plass i ei bygd som Grong?
Det er et godt samlingspunkt for kvinner i alle alder, og gjerne som tilflytter til bygda er det en fin mulighet til å bli kjent med oss som bor her.


Du skal være Bygdekvinnelaget sitt styremedlem i Trøndelag Bondelag. Hva ser du mest frem til med det vervet?

Jeg synes det er veldig spennende å se hvordan Trøndelag bondelag jobber, og liker å høre på diskusjonene de har. Fint er det også at jeg kan fortelle hva vi i bygdekvinnelaget jobber med og motsatt.

I disse covid 19 tider bør vi helst holde oss i nærområdet. Hva har Grong og Indre Namdal å tilby ferierende trøndere i sommer? 
I Grong har vi flotte Grongturer i variert terreng. Flott natur i skogen og i fjellet. Gode sykkelturer, Elvelangs Namsen holder en del åpent, blant annet cafe i hjertestua der man kan sitte ute i hagen og se på hestene våre beite ved siden av. Vi har rideleir for barn og ungdom fra alder 10 år og oppover.

Laksefiske er veldig populært her, og er en fantastisk badeplass i sentrum.

På turistkontoret Grong Hotell finnes det god kunnskap og brosyrer om ulike opplevelser i nærmiljøet. Er man på Facebook kan man søke opp siden Det skjer i Grong.