Hopp til hovedinnhold

Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag

Eva Dybwad Alstad sin juletradisjon


Hvert år i begynnelsen av desember baker jeg goro og fattigmann sammen med mora mi, sier Eva Dybwad Alstad. Sammen med mor, Aase Dybwad, har Eva bakt i 25 år på rad, så dette er en skikkelig tradisjon. Eva er leder i Skatval bygdekvinnelag og styremedlem i Nord-Trøndelag bygdekvinnelag.

Gorobakst og gorojern

Når du skal bake goro må du ha et gorojern.

Slike gamle gorojern fra Jøtul finnes nok fremdeles i mange heimer rundt om i bygdene. På 60-70 tallet ble det også mer vanlig med elektriske vaffel-, kromkake- og gorojern.    

Det elektriske gorojernet på dette bildet har tilhørt Kristine Alstad i Skatval bygdekvinnelag. Kristine er svigemor til Eva og også en erfaren bakstekone. 

- I oppskriftsheftet til Kristine har jeg funnet en gammel goro-oppskrift der en av ingrediensene er rabarbravin!, forteller Eva.  Jeg har ikke prøvd å bake etter denne oppskrifta, men det hadde vært artig å prøve. Det hadde også vært artig å høre om andre goro-oppskrifter. Jeg vil tro det finnes en god del varianter rundt omkring i Nord-Trøndelag. Oppskrifta mora mi bruker er ei gammel oppskrift fra mormora mi, Ester Heggstad, som kom fra Rygg i Sparbu. Kakene blir alltid like gode.