Hopp til hovedinnhold

Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag

Nyt havrebakst - oppskriftshefte


Havre er en av de viktigste kornartene i Norge, og det er svært liten import av havre til Norge. Mat med havre er både godt og næringsrikt. Alle medlemmene i Sandvllan bygdekvinnelag hadde oppskrifter med havre, og det resulteterte i eget oppskriftshefte.

"Sett havre på menyen" var oppfordringen fra Norges Bygdekvinnelag i 2010. Noen år senere tok medlemmene i Sandvollan bygdekvinnelag opp oppfordringen. Alle hadde en oppskrift liggende hvor havre var en av ingrediensene. Oppskriftene var arvet i generasjoner. 

Oppskriftshefte har ikke mindre enn ni oppskrifter på havrekjeks, og alle er forskjellige. Og på Sandvollan er Hagerkjeks det samme som Havrekjeks. Alle oppskriftene er favorittene til medlemmene. Da ligger det nok flere oppskrifter hjemme i handskrevne oppskriftsbøker. 

Sigrid Mari Skjelvåg Verstad var redaktør av oppskriftshefte, og har selv bidratt med oppskrift på farmorkjeks. Oppskriften har Sigrid fått av sin svigermor. 

I tillegg til 36 oppskrifter med havre, har heftet 35 oppskrifter med julekaker. Det er også oppskrifter på kaker en må ha for at det skal bli jul. Aase Bardal sine sandkaker med kokosmasse, Kirsti Grøtan sine kransetopper og Liv Lynum si fyrstekake er eksempler som nå tas i bruk i nye hjem. 

Måten Sandvollan bygdekvinnelag har samlet inn og laget sitt oppskriftshefte på er til stor inspirasjon for andre lokallag.