Hopp til hovedinnhold

Telemark Bygdekvinnelag

En inspirerande og spennande dag på Århus gard

Tross vind og regn koste mange seg på en inspirerande dag på Århus gard den 31. mai.

 

Det var god stemning og det kom folk frå fleire kantar av Telemark, og det kom kvinner frå åtte lokallag frå Telemark. Så utrolig gøy å sjå så mange som tok seg tid til å komme hit i dag. En kunne kjenne på den gode stemninga når en gjekk frå aktivitet til aktivitet. For latteren satt løst og så klart gjorde jo praten det også.

 

Alle de som kom kunne få en smak av livet i jernalder garden.  Hær fikk de et innblikk i handverksteknikkar, mattradisjonar, og supper på grøne vekstar.  Og alle som ville fikk smakt på brenneslesuppe.

                                                suppe

 

Brennesle er blant de ville vekstane i Norge med mest vitaminer og mineraler.
Oppskrift finner du på: https://norsktradisjonsmat.no/oppskrift/brenneslesuppe

Når en gjekk litt vidare kunne en bli inspirert og få idear til å lage beredskapshage og grønsakhage. Det var også en orientering om korleis en andelsgard fungerte.

 

«Tanken om grønnsakdyrking som beredskap, ble brutalt og brått mer aktuelt enn vi hadde kunnet forestille oss. Kunnskap om dyrking er nyttig, og kanskje også nødvendig.
Hageselskapet»

 

Beredskapshagen er like mye en plan, som en faktisk hage du dyrkar denne sommaren. Samtidig er det viktig å vinne erfaring med å dyrke etter prinsippa for beredskapshagen. Sett av to kvadratmeter og begynn med det. En dag kan erfaringane du gjør komme til nytte på et større areal. For de som ikkje har muligheit til å plante i sin eigen hage er andelshage en muligheit.

Andelslandbruk definerast i Norge slik: Andelslandbruk er et langsiktig samarbeid mellom forbrukar og de som produserer mat- og andre landbruksproduktar. Ansvar, risiko og avling blir delt mellom partane etter avtale for eit år om gangen. Vil du vite meir følg linken: https://aarhusgaard.no/arhus-andelslandbruk/

For de med god luktesans kunne en bare følge lukta til ny stekt brød frå steinomnen. Det er noe spesielt med bakst som er stekt i steinomnen. Skorpen bli litt sprøare og den nydelige lukta. Det var også lag av lappar, grønsakssuppe, bollar, kaffi, te, saft og så klart brødet.

lapper      damer   skilt  brød

Det var fine plasser å sitte ute og bare slappe av, men når det regnet som verst var det godt å kunne trekke inn under tak. Men regnværet greidde ikkje å øydelegge for den gode stemninga.  

Ikkje bare fikk en sjå mye, men kunne også få prøvd seg på noen av aktivitetane. Og det var en naturbingo som guide deg gjennom alle aktivitetane. En kunne få prøvd seg på så egne grønsaker, besøke en bigard og skyte pil og bue. Og ikkje glym insekthotell, det høres så fint ut og det er jo et godt hjelpe middel for insektane våre. Ikkje er det vanskelig å lage og en kan få kjøpt det over alt.

Honningbier i Norge er husdyr og de har eigare– birøktere – som passer på at de har det bra. Det finnes utferdingar og sykdommar som vi gjerne vil forske meir på. Vi har også et viktig arbeid for å bevare brunbia, som er den opprinnelige nordiske bia og som er utryddingstrua. 

Humler og solitære bier kan ha det vanskelig når gamle beitemarker og vill natur går tapt. Da kan du hjelpe ved å sette opp humlekasser og insektshopteller.

Vil du vite meir: https://norbi.no og https://www.lahumlasuse.no

Alt i alt var dette en strålende dag. Med mye inspirasjon, mye prat og en god latter.

Takk for oppmøte, så ses vi til neste gang

Brød fra ovnen