Hopp til hovedinnhold

Telemark Bygdekvinnelag

Kampen mot Buroten


Sommerens siste pollenplage, buroten, blomstrer ikke før i midten av juli, men planten starter veksten allerede i juni som kan være en god tid å starte fjerning av buroten.

Burot er sammen med bjørk og gress, den veksten som avgir mest pollen. Pollen spres særlig lokalt, derfor et det veldig effektivt å luke vekk eller slå buroten. Burotallergi er blitt et økende problem. Planten finnes i sør og helt opp til Nord-Trøndelag og er i ferd med å bli noe vanligere i Nord-Norge. 

Vi regner med at det finnes nærmere 200 000 burotallergikere i Norge. Symptomene er de samme som ved annen pollenallergi; Slimhinner i øyne og nese hovner opp og gir rennende nese og øyne. Hodepine følger ofte med, og allergien kan forveksles med sommerforkjølelse.

 

Slik gjenkjenner du buroten
Buroten er et ugress og har et nokså anonymt utseende. Derfor er det mange burotallergikere som selv ikke vet hvordan burotplanten ser ut. Se etter villniss som vokser i store og meterhøye bestander langs veikanter og på tørre steder i byer og tettsteder. Plantene kan bli opptil 170 centimeter høye. 

Bladene er fjærdelte og er sølvaktige på undersiden. Har planten i tillegg rødaktig stengel og sterk lukt, er det sannsynligvis burot. Buroten har "blomster" som bare er noen millimeter store og sitter i tette kurvarrangement. De er små og rødgule og for øvrig ganske uanselige, men hver plante setter mange blomster.

Slik fjerner du buroten
Luking bør skje i god tid for blomstringen for å unngå spredning. Arbeid med å fjerne planter ved luking vil være enklest etter at planten har begynt å vokse, ofte i første halvdel av juni. Da er de lettest å få tak i. Eldre planter har større og kraftigere rotsystem enn yngre planter, derfor er yngre planter også lettere å få opp. Husk å bruke hansker!

Buroten røskes opp med roten og legges deretter i poser slik at den ikke sprer seg.

Buroten kan også klippes/slås på steder der det er vanskelig å luke og der plantene finnes i tette forekomster. Buroten bør slås så nær bakken som mulig. Klipping kan utføres nå planten har en høyde på 30 - 40 cm og i god tid for blomstring, ca 15. juli. Planten bør også slås igjen når etterveksten har startet i august. Dette for å hindre frøsetting.

 

Vi oppfordrer alle lokallagene til å være med å bekjempe buroten. Lag et arrangement eller oppford alle til å ta i et tak. Ta gjerne bilder og leg ut på sosilae media og oppford alle til å få vekk buroten. 

 Norges Astma- og Alleriforbund holder årlig Aksjon Burot, dette kan være en fin oppfordring til skoler og barnehager. Kan lese mer om på denne linken: https://www.naaf.no/naafs-regioner/region-ostafjells/aktiviteter/burotak...

 Ønsker alle en fin og koselig sommer