Hopp til hovedinnhold
Her er noen av matrettene gjengen på Bygdekvinnelagets bygglab laget for å teste ut forskjellige byggsorter. Foran fra v. Anne Mari Amlien, Helle Cecilie Berger, Ingrid Gardseth, Jorun Henriksen. Bak fra v. Cesilie Aurbakken, Einar Risvik,  Marie Skjellerud og Ingebjørg Dybdal. Foto: Øyvind Strand Endal.

Her er noen av matrettene gjengen på Bygdekvinnelagets bygglab laget for å teste ut forskjellige byggsorter. Foran fra v. Anne Mari Amlien, Helle Cecilie Berger, Ingrid Gardseth, Jorun Henriksen. Bak fra v. Cesilie Aurbakken, Einar Risvik, Marie Skjellerud og Ingebjørg Dybdal. Foto: Øyvind Strand Endal.

Her er oppskriftene fra Bygdekvinnelagets bygglab

Velsmakende oppskrifter med bygg på grytebrød, pizza, pannekake, helgryn fruktgrøt, laks med byggryn, potetlompe og flatbrød.

Vi vurderte mange forskjellige oppskrifter i forkant av Bygdekvinnelagets bygglab. Viktig for oss var at oppskriftene vi valgte ut skulle vise egenskapene til de forskjellige byggsortene. 

I oppskrifter fra Duga og Dyrk mølle, henviser vi til deres nettsider, ellers ligger oppskriftene gjengitt her. 

Alle foto er fra Bygdekvinnelagets bygglab og er tatt av: Øyvind Strand Endal.

 

Grytebrød

 

Ingredienser:

300 g hvetemel

100 g sammalt bygg

100 g lettkokte bygg- og havregryn (Gullbygg)

1 ts salt

0,25 ts tørrgjær

4 dl vann

 

Slik gjør du det:

  1. Alle ingrediensene, bortsett fra bygg røres sammen.
  2. La stå i 12 timer på benken eller lenger i kjøleskap.
  3. Om det står i kjøleskap kan den oppbevares flere dager.
  4. La stå i romtemperatur 2 timer før steking.
  5. Bygg tilsettes like før steking. Da ivaretar vi helsegevinsten av kortfibret betaglukan på best mulig måte. Tilsettes det for tidlig, vil mye av det sunne fibret bli redusert.
  6. Kok bygg- og havregryn etter anvisning på pakken.
  7. Avkjøl til romtemperatur.
  8. Sett stekeovnen på 250 grader med jerngryten i ovnen.
  9. Bland i havre- og byggryn.
  10. 10 Hell over i oppvarmet og smurt (etter oppvarming) jerngryte med lokk.
  11. Stekes på 250 grader med lokk i ca 1 time.
  12. Deretter uten lokk i 15-20 minutter.

Kilde: Duga Gullbygg

 

Byggpizza

Ingredienser:

4 dl lunket vann (37 grader)

0,5 pakke fersk gjær

0,5 ts salt 300 g hvetemel

100 g sammalt fint byggmel

100 g ekstra grovt byggmel

1 tomatboks

1 stor neve basilikum

Rømme

Ristede pinjekjerner

Spekeskinke i skiver

Ruccolasalat

Høvlet parmesan

 

Slik gjør du det:

  1. Løs opp gjær i vannet. Bland i mel og salt. Kjør i kjøkkenmaskin i 10 minutter. Bland i fiberet.
  2. Kjevle til to runde pizzaer.
  3. Bland hakket basilikum i tomatene. Smak til med litt salt, pepper og olivenolje.
  4. Stek i 10 minutter på 250 grader nederst i ovnen på forhåndsvarmet plate.
  5. Pynt med ruccola, skinke, pinjekjerner og rømme.

Kilde: Grunnoppskrift fra Duga, men vi ha tillat oss å gjøre noen justeringer på byggmelet. 

 

Pannekake fra Dyrk Mølle

Christinas pannekaker fra Dyrk mølle

 

Helgryn fruktgrøt

Blåbærgrøt: Vi brukte oppskrift fra Gjerdrud Wibes bok "Huststell i Skogstua" (1952). 

 

Ingredienser:

1 dl helgryn

1 l vann

2-3 dl syltetøy

 

Slik gjør du det:

Bløt gryn og ett over i bløtevann

Kok  ca 2 time, ha i syltetøy og smak til med sukker

 

Fra Huststell i Skogstua

Av Gjerdrud Wibe

 

Stekt laks med byggryn

Stekt laks med byggryn er hentet fra bygdekvinnelagets brosjyre: Spis norsk bygg - oppskriftshefte Vi testet også ut den samme retten med å bytte ut laks med elgkarbonader. 

 

Stekt laks med buljongkokte grønnsaker og bygg

Tips: smak til buljongen med litt eplesidereddik eller sitronsaft.

4 prosjoner

Ingredienser:

6 dl kraft (buljong)

2 poteter

4 gulrøtter

En halv kålrot

2 dl Coop Gullbygg Middagsbygg

Salt og pepper

Hakket timian

2 hakkede vårløk

4 biter laksefilet ca. 170 g stykk

Smør til steking

 

Slik gjør du det:

1. Skrell og skjær poteter, gulrot og kålrot i terninger, og ha de i en kjele. Tilsett buljong og kok opp.

2. Tilsett middagsbygg og kok i ca. 20 minutter til alt er mørt. Smak til med salt, pepper og timian, og vend inn vårløk.

3. Krydre laksen med salt og pepper, og stek i smør på begge sider til den nesten er gjennomstekt. Server i dype tallerkener med rotgrønnsaker, bygg og buljong.

 

Potetlompe

 

Ingredienser: 

(ca. 15 stk)

1 kg poteter kokte – malte

1 ts salt

3 dl hvetemel, halvblandet med bygg

 

Slik gjør du det:

Kna inn litt mel, så lite som mulig. Del opp i emner, kjevle så lynne som mulig. Stek på takk eller stekepanne (god varm).

 

Mors flatbrød

 

 

Ingredienser:

(40-50 leiver)

5 dl vann

5 dl skummet melk

1 ½ ts salt

300 gr rugmel

250 gr fin sammalt hvete

750-800 gr byggmel fint

 

Slik gjør du det:

Kok opp vesken og bland i melet, hold av halvparten av bygget til utbaking. Kna deigen godt sammen, la stå kaldt til neste dag.

Legg deigen på bakebordet godt strødd med byggmel.

Del deigen i to – rull to pølser og del hver opp i 20-25 boller. Ha klede over, så det ikke tørker.

Kjevle til tynne leiver ca. 25 cm i diameter.

Stekes på varm takke – herlig sprøtt på begge sider.