Her er oppskriftene fra Bygdekvinnelagets bygglab
Velsmakende oppskrifter med bygg på grytebrød, pizza, pannekake, helgryn fruktgrøt, laks med byggryn, potetlompe og flatbrød.
Vi vurderte mange forskjellige oppskrifter i forkant av Bygdekvinnelagets bygglab. Viktig for oss var at oppskriftene vi valgte ut skulle vise egenskapene til de forskjellige byggsortene.
I oppskrifter fra Duga og Dyrk mølle, henviser vi til deres nettsider, ellers ligger oppskriftene gjengitt her.
Alle foto er fra Bygdekvinnelagets bygglab og er tatt av: Øyvind Strand Endal.
Grytebrød
Ingredienser:
300 g hvetemel
100 g sammalt bygg
100 g lettkokte bygg- og havregryn (Gullbygg)
1 ts salt
0,25 ts tørrgjær
4 dl vann
Slik gjør du det:
- Alle ingrediensene, bortsett fra bygg røres sammen.
- La stå i 12 timer på benken eller lenger i kjøleskap.
- Om det står i kjøleskap kan den oppbevares flere dager.
- La stå i romtemperatur 2 timer før steking.
- Bygg tilsettes like før steking. Da ivaretar vi helsegevinsten av kortfibret betaglukan på best mulig måte. Tilsettes det for tidlig, vil mye av det sunne fibret bli redusert.
- Kok bygg- og havregryn etter anvisning på pakken.
- Avkjøl til romtemperatur.
- Sett stekeovnen på 250 grader med jerngryten i ovnen.
- Bland i havre- og byggryn.
- 10 Hell over i oppvarmet og smurt (etter oppvarming) jerngryte med lokk.
- Stekes på 250 grader med lokk i ca 1 time.
- Deretter uten lokk i 15-20 minutter.
Kilde: Duga Gullbygg
Byggpizza
Ingredienser:
4 dl lunket vann (37 grader)
0,5 pakke fersk gjær
0,5 ts salt 300 g hvetemel
100 g sammalt fint byggmel
100 g ekstra grovt byggmel
1 tomatboks
1 stor neve basilikum
Rømme
Ristede pinjekjerner
Spekeskinke i skiver
Ruccolasalat
Høvlet parmesan
Slik gjør du det:
- Løs opp gjær i vannet. Bland i mel og salt. Kjør i kjøkkenmaskin i 10 minutter. Bland i fiberet.
- Kjevle til to runde pizzaer.
- Bland hakket basilikum i tomatene. Smak til med litt salt, pepper og olivenolje.
- Stek i 10 minutter på 250 grader nederst i ovnen på forhåndsvarmet plate.
- Pynt med ruccola, skinke, pinjekjerner og rømme.
Kilde: Grunnoppskrift fra Duga, men vi ha tillat oss å gjøre noen justeringer på byggmelet.
Pannekake fra Dyrk Mølle
Christinas pannekaker fra Dyrk mølle
Helgryn fruktgrøt
Blåbærgrøt: Vi brukte oppskrift fra Gjerdrud Wibes bok "Huststell i Skogstua" (1952).
Ingredienser:
1 dl helgryn
1 l vann
2-3 dl syltetøy
Slik gjør du det:
Bløt gryn og ett over i bløtevann
Kok ca 2 time, ha i syltetøy og smak til med sukker
Fra Huststell i Skogstua
Av Gjerdrud Wibe
Stekt laks med byggryn
Stekt laks med byggryn er hentet fra bygdekvinnelagets brosjyre: Spis norsk bygg - oppskriftshefte Vi testet også ut den samme retten med å bytte ut laks med elgkarbonader.
Stekt laks med buljongkokte grønnsaker og bygg
Tips: smak til buljongen med litt eplesidereddik eller sitronsaft.
4 prosjoner
Ingredienser:
6 dl kraft (buljong)
2 poteter
4 gulrøtter
En halv kålrot
2 dl Coop Gullbygg Middagsbygg
Salt og pepper
Hakket timian
2 hakkede vårløk
4 biter laksefilet ca. 170 g stykk
Smør til steking
Slik gjør du det:
1. Skrell og skjær poteter, gulrot og kålrot i terninger, og ha de i en kjele. Tilsett buljong og kok opp.
2. Tilsett middagsbygg og kok i ca. 20 minutter til alt er mørt. Smak til med salt, pepper og timian, og vend inn vårløk.
3. Krydre laksen med salt og pepper, og stek i smør på begge sider til den nesten er gjennomstekt. Server i dype tallerkener med rotgrønnsaker, bygg og buljong.
Potetlompe
Ingredienser:
(ca. 15 stk)
1 kg poteter kokte – malte
1 ts salt
3 dl hvetemel, halvblandet med bygg
Slik gjør du det:
Kna inn litt mel, så lite som mulig. Del opp i emner, kjevle så lynne som mulig. Stek på takk eller stekepanne (god varm).
Mors flatbrød
Ingredienser:
(40-50 leiver)
5 dl vann
5 dl skummet melk
1 ½ ts salt
300 gr rugmel
250 gr fin sammalt hvete
750-800 gr byggmel fint
Slik gjør du det:
Kok opp vesken og bland i melet, hold av halvparten av bygget til utbaking. Kna deigen godt sammen, la stå kaldt til neste dag.
Legg deigen på bakebordet godt strødd med byggmel.
Del deigen i to – rull to pølser og del hver opp i 20-25 boller. Ha klede over, så det ikke tørker.
Kjevle til tynne leiver ca. 25 cm i diameter.
Stekes på varm takke – herlig sprøtt på begge sider.